Фонд за избегла лица препознаје потребе Срба у региону

Посета директора Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Владе АП Војводине Александра Ђедовца Вуковару.

На иницијативу Генералног конзула Републике Србије у Вуковару Александра Накића Вуковар је посетио директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац.

Овом приликом договорени су облици сарадње српских организација и институција са поменутим покрајинским Фондом, односно унапређење те сарадње с обзиром да је она активна већ неколико година.

– Мој претходник Душко Ћутило је развио Фонд поготово након што је њему додана и сарадња са Србима у региону који од тада има значајну улогу и за Србе на овим просторима. Фонду су за следећу годину повећана средства на чему могу да се захвалим председнику Републике Србије Александру Вучићу и покрајинском премијеру Игору Мировићу који су препознали значај Фонда и потребу да буде видљив и међу Србима у региону – истакао је Ђедовац који је функцију директора Фонда преузео 2. новембра, а пре ове функције био је покрајински посланик као и председник општине Бачка Паланка.

– Ми смо за следећу годину осигурали средства и за медије и за организације у култури, а идемо и са конкретним пројектима према породицама баш као што смо недавно купили трактор једној многочланој породици у Грачацу који ће до краја године бити и испоручен. Подржаћемо пројекте према црквама, спортским организацијама као нпр. изградњу спортских терена, а у наредном периоду обезбедићемо и средства за куповину опреме за наше школарце који наставу на овом простору похађају на српском језику и писму – навео је Ђедовац.

Ово је први званични контакт Александра Ђедовца са организацијама и политичким представницима Срба у Вуковару и Вуковарско-сремској жупанији од његовог ступања на нову дужност.

– Господин Ђедовац је мој пријатељ и обојица долазимо из комшијских средина, а само месец дана након ступања на дужност посетио је Вуковар и Вуковарско-сремску жупанију. На данашњем састанку договорили смо даљу сарадњу у коју не сумњам да ће бити квалитетна, баш као што је то била и док је на челу Фонда био и господин Ћутило. Жеља нам је да ову сарадњу још унапредимо и дигнемо на виши ниво, а не сумњам да ће то са временом бити и реализовано – напоменуо је Генерални конзул Републике Србије у Вуковару Александар Накић.

Помоћ за бројне пројекте

Састанку у Генералном конзулату присуствовао је и заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Срђан Јеремић који је Ђедовца упознао са одређеним проблемима и потребама, али и са активностима које је Фонд у претходном периоду имао на овом простору.

– Ова данашња посета Александра Ђедовца је изузетно значајна будући да се преко овог Фонда на наш простор, преко различитих пројеката, сливају значајна финансијска средства која се односе на програме из домена заштите и очувања културне аутономије Срба, мањинских медијских програма као и значајна средства када је у питању образовање припадника српске националне мањине. Ми смо већ имали добру сарадњу са овим Фондом, а такође пре неколико месеци посетили смо и покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу Александра Софића када смо договорили да доставимо наше предлоге о финансирању пројеката наших општина и градова где наша заједница живи у знатној мери. У том смислу радимо на једном документу који је у фази припреме са нашим жељама и потребама који ћемо доставити у покрајински Фонд који ће на основу тога имати могућност да издвоји приоритете и помогне ове наше пројекте – истакао је Јеремић.

Само недавном одлуком средствима Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону за потребе информисања Срба у Хрватској издвојено је нешто мање од четири милиона динара.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар