Француска европосланица: Срби на КиМ симбол страдања

Ситуација косовских Срба је симбол изазова са којима се суочавају одређене хришћанске заједнице у свијету и фрапантно је да се то догађа и у Европи, истакла је француска европосланица Доминик Билд.

Она је Европском парламенту поднијела приједлог резолуције о тешком положају Срба на КиМ.

У овом приједлогу, између осталог, протестује што је Србима на КиМ било ускраћено право да се изјасне на недавном референдуму.

Такође, изражава забринутост због захтјева да се четири српска манастира склоне са Листе угрожене свјетске баштине Унеска.

Билд, која је и чланица делегације ЕП за односе са земљама Западног Балкана, рекла је за „Новости“ да се ситуација косовских Срба у посљедње вријеме погоршала.

У приједлогу резолуције она наглашава да Срби такође доживљавају и тензије на вјерској основи.

– Тензије су биле примјетне током службе у приштинској цркви у јуну 2021, али оне нису нове. Ситуација се не поправља, а ни захтјев за уклањање манастира са листе Унеска такође не иду у правцу побољшања – поручила је Билд.

Истакла је да су иницијативе у ЕП у корист косовских Срба ријетке, а на питање шта би могло да буде цјелокупно рјешење за ситуацију на Космету, Билд наглашава:

– Остаје само да се надамо праведном рјешењу, које ц́е да узме у обзир и тежње српског народа. Подсјећам и да пет држава чланица ЕУ не признаје независност Косова која се, дакле, не може сматрати завршеном ствари.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар