АКТУЕЛНО:

Френч: У грађанском рату нема „добрих и лоших“ момака; Све стране су чиниле злочине

Очигледно је да су у БиХ све стране чиниле злочине. Убиства, логори, принудна исељавања, дешавали су се на свим странама. Ако посматрате само трауме Бошњака, а игноришете Србе и њихове патње, нећете доћи до доброг рјешења, истакао је Лоренс Френч, члан Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

– Са ситуацијом у БиХ први пут сам се упознао 2002. године. Стекао сам утисак да и у Европи постоје одређене предрасуде. Чини се да су дискриминацији подложене три групе народа. То су Јевреји, Срби и Роми. И то ме јако заинтересовало – рекао је Френч.

Стереотипи су подијељени на „добре и лоше момке“, али таква подјела у сукобима тешко може да буде исправна.

– Треба ставити у оквире сукобе, нарочито грађанске ратове. Најважније је знати ко суди коме, а већ ту имате пристрасност, од стране која је побиједила према оној која је поражена, говорим о међународном сукобу. Док у грађанском рату имате снажне емоције и подјеле, и морате уважити чињеницу да то није увијек рационалан процес. Постоји довољно доказа које је комисија посматрала о дефинитивној пристрасности – додао је Френч.

Он је нагласио да су САД имале доминантан утицај на Међународни кривични суд за бившу Југославију.

– Мислим да би комплетан процес морао бити дио једне ревизије, јер ви на овај начин будућим генерацијама не дозвољавате да се ослободе мржње. Сви криве Србе за све. Нико се не осврће на чињеницу да је овдје вођен страшан рат. Имате Хрвате који су имали страшне логоре у Другом свјетском рату у којима су убијали Србе, Јевреје и Роме и ослобођени су потпуне кривице. Зар мислите да је заробљена Српкиња у неком логору мање патила од неке Бошњакиње која је преживјела логор на некој другој страни? -пита се Френч.

Он је убијеђен да политички диктат жели показати да су жртве биле само на једној страни.

Комплетну четврту епизоду серијала „Сарајевски Срби – нестали народ“ погледајте ОВДЈЕ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар