Гаврило Принцип синоним слободе

Вијенце су на спомен-обиљежја положили начелних општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Данко Вучетић.

У Сарајеву су положени вијенци на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило, а служби у капели Видовданских хероја присуствовао је и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.

Гробље и споменик Принципу посјетили су и млади представници хуманитарне организације Срби за Србе из свих дијелова Републике Српске, предсједник Српског културног друштва „Просвјета“ из Сарајева Саво Влашки и малобројни Срби у овом граду који су остали да ту живе.

На споменик Гаврилу Принципу у Источном Сарајеву вијенце су положили и представници Борачке организације Источног Новог Сарајева.

Ћосић је рекао да су на овај начин одали признање чину који је Гаврило Принцип урадио прије 106 година за слободу српског, али и осталих народа на овом подручју.

– За разлику од Сарајева у коме Принцип није прихваћен на једнак начин, а неких година прије био је прихваћен заједно са свим видовданским херојима, овдје у Источном Новом Сарајеву, у Источном Сарајеву и у Републици Српској сви једнако гледамо и слиједимо оно што је урадио Принцип и свих 12 Младобосанаца, сахрањених у капели Видовданских хероја – рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Гаврило Принцип је пуцао у човјека који је био оличење монархије која је окупирала народ на овом простору.

– Није Гаврило убио Франца Фердинанда у Њемачкој, у Бечу, у неком од аустријских градова – напоменуо је Ћосић.

Он је додао да је Видовдан судбоносно везан за српски народ, те подсјетио на један детаљ из историје као поруку онима који покушавају да прекроје историјске чињенице.

– Осам, од 11 чланова аустријске царске породице, побио је Аустријанац Адолф Хитлер и никада Аустроугарска није објавила рат Њемачкој и никада Аустроугарска није показала никакав непријатељски чин према Њемачкој већ су на истим странама – рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је прије шест година у Источном Сарајеву постављен споменик Гаврилу Принципу, а да већ четири године организују манифестацију Принципови дани, те да је ове године промовисана књига „Дневник ратног хирурга“, посвећена доктору Миодрагу Лазићу за кога је рекао да је био истински Гаврило овог доба.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић рекао је да је 20. вијек проткан борбом против окупације.

– Почетак 20. вијека обиљежио је национални препород, национално освештење тадашњих држава, тадашње БиХ гдје је била пуна доминација Аустроугарске монархије која је окупирала БиХ – подсјетио је Вучетић и констатовао да је сарајевски атентат био само окидач за Први свјетски рат.

Предсједник Борачке организације Драгиша Тушевљак рекао је да је, када је ријеч о Србима, све везано за Видовдан.

– Наше комшије и сусједи других националности покушавају да прекроје историју и покрет Млада Босна окарактеришу као нешто друго да се дешавало, а не слобода народа у БиХ – рекао је Тушевљак.

У оквиру Принципових дана, синоћ је у природном амфитеатру Тврдимићи одржана представа „Светозар Трећи“.

Концерт музичког састава Катера заказан је за данас у 17 часова, док ће Видовданска академија бити одржана с почетком у 19 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар