“Глас Холмије“- Глас који се далеко чује!

ПЕТ БРОЈЕВА ЗА ГОДИНУ ДАНА

ИЗДАВАЧКИ САВЈЕТ ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ ИЗ БEРАНА ЗАДОВОЉАН РАДОМ “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“

Дана,3.02.2020.у Беранама су се састали чланови савјета, који су исказали подршку главном и одговорном уреднику Горану Киковићу и његовом тиму на изласку 42.фебруарског броја часописа. Није скривано одушевљење да је часопис популаран не само у Беранама и Андријевици већ и у другим српским крајевима и срединама.

-Иако се припрема у тешким материјалним и просторним условима,јер нема нити своју канцеларију нити свој компјутер наш часопис опстаје пуних девет година.-истако је члан издавачког савјета Давид Лалић из Андријевице. Он је додао да посебно морамо истаћи велики труд и залагање главног и одговорног уредника Горана Киковића, који сво своје слободно вријеме и своју стваралачку енергију посвећује овом часопису.

-Није мала ствар да за девет година изађу 42.броја која су читана на свим меридијанима а наши завичајци у Београду радо траже примјерак часописа Глас Холмије -каже Михаило Перовић,из Андријевице,такође члан издавачког савјета од првог његовог броја.

Зоран Вулевић, члан издавачког савјета из Берана,напомиње и да је Српско историјско-културно друштво “Никола Васојевић“ Беране, преко часописа “Глас Холмије“, учинило видљив напор, јер је до сада издало 42.броја овог сада већ угледног часописа. “Наставак штампања часописа и издавање истог има за циљ не да буде само часопис који информише љубитеље писане ријечи, већ да постане институција која ће повезивати заједнице српског становништа на сјеверу Црне Горе, промовисати српске писце и ћирилично писмо, анимирати локалне и донаторе са територије цијеле Црне Горе и Србије у циљу сталног прибављања нових наслова часописа и промоцију књига, а различитим промотивним акцијама доприносити оснаживању везе заједнице српског народа који живи на територији Црне Горе. Овим активностима писаца, историчара, књижевника а и читаоца радимо да сачувамо српску културну баштину на овом подручју, превасходно на ћириличном писму, што представља предуслов за боље упознавање српског језика, богаћење речника, и уопште повезаност са књигом и писаном ријечи. Кроз јачање везе са књигом, младим људима се омогућава и упознавање са својим културним наслеђем и јачање везе са матицом Србијом“-подвукао је Вулевић.

Миличко Трифуновић, члан издавачког савјета из Берана је том приликом казао: “Глас Холмије“ прихватио се одговорног задатка, чувања и заштите српске националне свијести у Васојевићима. Васојевићи заслужују да имају свој часопис, ради одбране свог индитета и традиције. Јер се последњих година из црногорске историје, црногорске свакодневнице, црногорске духовне и есхатолошке азбуке избацује и перформулише све што је на српском језику написано и за српство урађено.

Са великим пијететом читам и разгаљујем душу Вашим часописом, јер је тематика фасцинантна, свака област је садржајна, заснована на историјским чињеницама, поткријепљена архивском грађом, научна, провјерена, и утврђена научном истином. Посебно ме одушевљава то што је уредник Горан Киковић, новинари и публицисти велики моји пријатељи и врсни познаваоци свог заната. Замјерам што лист није довољно публикован и није дошао у довољној мјери до читалаца, по мојем мишљењу маркетинг се мора боље одрадити. Читалац, да би знао какав је, лист мора да прочита, а посао је издавача да то максимално одради. Слажем се да је то проблем материјално-финансијске природе. Да би се повећао тираж и доставиле новине до читалаца потребне су веће паре. Али знајући како се часопис припрема и у којим условима настаје редакција и уредник Киковић имају моју пуну подршку.

“Глас Холмије“ доноси и најновије вијести из области стваралаштва, које нијесу за један дан, које трају и које ће трајати, које се, дакле, прикључују традиционалним вриједностима.

“Глас Холмије“ хоће да Срби у Васојевићима, и ма гдје у Црној Гори, буду равноправни са онима грађанима Црне Горе који се не изјашњавају као Срби. Јер, Србима из Васојевића Црна Гора је отаџбина као што им је и Србија мајка.

Сваки број часописа “Глас Холмије“ је лијеп и користан, а не само добронамјеран, израз културне иницијативе, коју ваља да поздравимо, да допринесемо и да јој пожелимо да се све више и све боље отјелотворује. Треба тежити најбољем, да би се постигло нешто приближно томе чему тежимо. А да би нешто било свјетско, мора прво да буде најбоље локално.

Главни и одговорни уредник Горан Киковић је овом приликом рекао да је “Глас Холмије“ успио да се избори за свој идентитет у своме мјесту, а затим да се клеше у конкуренцији на ширем простору. Излази ево већ 42. броја овог часописа, и он полако улази у наше куће. Било би добро кад би ушао у сваку кућу, а то није немогуће. У томе имају удјела сви не само ја као главни и одговорни уредник,већ и редакција, сарадници чаописа, али и читаоци. Наравно много нам значи подршка вас чланова издавачког савјета и наравно свих који на било који начин помажу наш рад.

Ваља да подржимо овај израз могућности културних прилика из Васојевићког краја, тако што ћемо га читати, критиковати, али и похвалити – не треба да будемо као они који сто година стрепе, да се неко њихов не истакне како то виспрено саопшти књижевник Добрашин Јелић. Наша зграда српске духовности и културе је огромна, дубоки су наши коријени, тако да се редакција држи критеријума и правца којим се упутила и неће подлећи осредњим вриједностима.

“Глас Холмије“ је брдо у нашој култури што назив Холмија и значи. Он то мора да буде, ако знамо из које основе израста, кад се само сјетимо ко је све и како је неимарио у области културе, историје и књижевности на просторима Васојевића и Полимља.-рекао овом приликом Киковић,који се захвалио спонзорима и донаторима који су помогли излазак овог броја.

Вест преузета са: glasholmije.rs

Нема коментара

Напишите коментар