Годишњица агресије хрватске војске на Брод

У Броду је служен помен за 49 Срба, које су на данашњи дан, прије 28 година, убили припадници оружаних снага Хрватске и паравојних јединица 101. хрватско-муслиманске бригаде.

Ружица Јефтић, с болом прича о убиству свога 18-годишњег сина Мирослава, чије су дијелови тијела тек прошле године нађени и сахрањени.

– Након 27 година сахранили смо поједине дијелове његовог скелета, тако да још увијек трагамо за неким, а муж ми је на данашњи дан рањен међу првих четворо из Брода. Кућа нам је ту поред споменика, сваке године овдје долазимо на парастос, није нам добро – наглашава Јефтићева.

У агресији на на Брод учествовале су 108. бригада ХВО-а, Вараждинска, Осијечка и Ријечка.

Прве су преко моста који је дијелио два Брода, ушле Трећа бојна и 108., које су у поподневним часовима према Бродском пољу убијале и палиле све одреда.

– Сви они Срби који нису успјели да изађу из самог центра града су малтретирани и затварани у логоре. Та окупација је трајала све до 7. октобра до ослобођења Брода, међутим, српско становништво успјело је да се организује – рекао је Зоран Видић, предсједник БОРС-а Брод.

Крвави поход на ненаоружане Србе Брода, трећи дан након што нису изашли на рефендум за самосоталност БиХ, говори све о тим људима, каже начелник општине. Зато је, кажу, међу Србима потребно јединство, али и суживот са свима који поштују и цијене Републику Српску.

– Желим на овај начин да поручим Брођанима да се дружимо заједно, да радимо сложно, да развијамо нашу општину и стварамо услове за бољи живот, јер то је начин на који можемо да се одужимо овим јунацима, који су изгинули, бројним РВИ и борцима – навео је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

26. марта биће одата почаст и Србима страдалим у Сијековцу.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар