Годишњица страдања деце у логору НДХ у Сиску

На Дечијем гробљу у Сиску, у Парку Диане Будисављевић, данас је обележена 80. годишњица страдања, али и спасавања ратне сирочади у дечијем концентрационом логору у Сиску.

Овогодишња манифестација, у организацији Српског народног већа и Већа српске националне мањине града Сиска, била је посвећена афирмацији хуманитарног рада сисачког учитеља Анте Думбовића, који је својим залагањем спасао велики број деце, пренела је Хина.

На комеморацији је говорио саборски посланик и председник СНВ Милорад Пуповац, који је подсетио да су у Сиску страдала козарска, српска деца, која су умирала од глади, болести, прљавштине, хладноће и од туге.

„То нису била напуштена деца, ни избеглице, него су то била деца која су заједно са својим родитељима и комшијама одведена у логоре широм НДХ и Трећег рајха. Око деце која су насилно раздвајана од породице бориле су се две силе. Једна је била сила добра – на челу с Дианом Будисављевић и Антом Думбовићем, а друга је била сила зла – усташке власти и организације које су наводно бринуле о њима, укључујући и управника логора”, рекао је Пуповац.

Он је поручио да је данас једноставно учити децу да зло није ни хрватство ни српство, нити нешто треће што именује националност, јер ни једно ни друго ни треће, како је навео, само по себи нису зло.

„Зло су људи који у народе уносе идеје и управљају интересима који су наопаки и који друге народе претварају у предмет мржње и уништења, укључујући и децу. Због тога треба долазити на ово место”, закључио је Пуповац.

Како је речено током комеморације, кроз сисачке дечије логоре, које је усташка власт називала прихватилиштима, од јесени 1942. године прошло је око пет хиљада деце, а у Сиску је умрло и сахрањено око 1.150 малишана.

Током данашње комеморације је предложено да Анте Думбовић добије своју улицу у Сиску.

Извор: Политика

Нема коментара

Напишите коментар