АКТУЕЛНО:

Годишњица убиства српских цивила у Груборима код Книна

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије /Српска координација/ позвала је поводом 25 година од ратног злочина над Србима у засјеоку Грубор код Книна власти у Хрватској и Србији да питања несталих, процесуирања ратних злочинаца, суочавања са прошлошћу и сатисфакције свих жртава, ставе на своје дневни ред као хитна и рјешавају их.

У данашњем саопштењу се истиче да је злочин у Груборима типичан примјер злодјела над Србима након злочиначке акције хрватске војске и полиције „Олуја“, а да је карактеристично за овај случај то што су злочинце на дјелу ухватили представници УН.

Српска координација подсјећа да су 25. августа 1995. године припадници хрватске Антитерористичке јединце Лучко „Алфа“, упали у заселак и убили шесторо српских цивила старије доби – Марију и Милку Грубор, Јову, Милоша и Јована Грубора, те Ђуру Карановића.

Представници УН затекли су чауре разбацане око тијела жртава и запаљене куће, забиљежили бројеве таблица полицијских возила која су стајала у близини, а мртве људе и куће у пламену снимили камером.

Објашњавајући, шта се догодило, хрватски генерал Иван Чермак је за Хрватску телевизију изјавио да се у Груборима одиграо „ватрени окршај између специјалне полиције и заосталих четничких група“.

У судском епилогу хрватско правосуће ослободило је оптужене злочинце, истичу из Српске координације.

Према образложењу судије Бранка Мајеровића, суд је утврдио да је хрватска војска убила „невине и старе људе испред својих кућа и да је осрамоћена елитна јединица хрватске војске и сведена на ниски и приземни ниво српских добровољачких банди, које су харале Хрватском“.

„Није јасно откуда у овој срамној пресуди `српски добровољци и заостале четничке групе`, али је после оваквог образложења, сваком разумном јасно ко је за време операције `Олуја`, у којој је побијено преко хиљаду српских цивила, био банда и ко је у то доба харао на територији Крајине“, наводе из Српске координације.

Поводом најаве да би уз представнике Срба, овогодишњој комеморацији убијеним цивилима у Груборима требало да присуствује и министар за питања бораца у Влади Хрватске Томо Медвед, из Српске координације поручују да вјерују да је то симболични почетак суочавања хрватског друштва с прошлошћу.

„Без истине и правде за све жртве, без суочавања с прошлошћу свих друштава на тлу бивше Југославије, нема истинског зацељења ратних рана и нормализације међуетничких и међудржавних односа“, закључују из Српске координације.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар