АКТУЕЛНО:

Грабовац: Још једна неистражена масовна гробница са тијелима Срба

Предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац тврди да се у Броду поред ријеке Саве налази једна масовна гробница са тијелима Срба из Сијековца, која још није истражена.

– У близини масовне гробнице налазе се и појединачна гробна мјеста убијених Срба из Сијековца и Брода. Мислим да би Тужилаштво БиХ требало да изда наредбу за пробно копање масовне гробнице – рекао је Грабовац Срни, поводом предстојећег обиљежавања 30 година од страдања Срба у Сијековцу.

Грабовац је подсјетио да је раније на простору градског гробља у Броду за вријеме рада Комисије за тражење несталих лица Републике Српске ексхумирано седам масовних српских гробница.

– Процес тражења несталих Срба је у потпуном застоју након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године, а што се одразило и на истраживање злочина и масовних гробница у Сијековцу – рекао је Грабовац.

Он је напоменуо да је Хрватска 1992. године извршила агресију на БиХ када су припадници Хрватске војске у садејству са овдашњим муслиманско-хрватским снагама починили стравичне злочине над Србима у Сијековцу, Броду и Посавини за које још нико није одговарао.

– Постоје бројни докази и изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, али правосуђе БиХ годинама не жели да процесуира овај злочин – нагласио је Грабовац.

Према његовим ријечима, правосуђе БиХ у спрези са бошњачким политичким званичницима на овај начин желе да прикрије размјере ратних злочина почињених над Србима и да створе лажну слику у јавности да су Срби једини кривци за рат у БиХ, док су друга два народа били жртве.

Он је подсјетио да су породице погинулих из Републике Српске комплетну документацију о злочинима над Србима у Сијековцу и Посавини још 2001. године прослиједили на увид Хашком трибуналу.

– Хашки трибунал је 2006. године предмет о злочинима над Србима на подручју Посавине прослиједио на процесуирање Тужилаштву и Суду БиХ, али овај предмет, нажалост, годинама скупља прашину у ладицама правосуђа БиХ – закључио је Грабовац.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

У Сијековцу код Брода у суботу, 26. марта, биће обиљежено 30 година од страдања Срба у том мјесту.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар