Иступи бошњачких удружења поводом пресуде Османовићу неуспјели покушај солидарности

Јавни иступи неколицине званичника из реда бошњачких удружења проистеклих из ратних дешавања 1992-1995. године поводом пресуде Осману Османовићу за почињене ратне злочине над српским цивилима са подручја Буквика током 1992. године, неуспјели су покушај показивања наводне солидарности са пресуђеним злочинцем, саопштено је данас из Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Брчко.

У саопштењу је истакнуто да је лицемјерно поздрављати пресуде против једних и величати наводно „јунаштво и невиност“ када су за почињени злочин пресуђени неки други.

Из Удружења наводе да о почињеном злочину свједоче чињенице, а не жеља појединаца да неаргументованом виком прикрију истину о недјелима за која вјероватно сносе дио одговорности.

Брчански ветерани подсјетили су да је истина да је након напада на више српских села на буквичком платоу на подручју Брчког у септембру 1992. године убијено 69 лица српске националности, међу којима је значајан број старијих и немоћних мушкараца и жена.

У саопштењу је наведено да посмртни остаци неколицине убијених ни након 25 година од краја рата још нису пронађени, да је након напада око 2.500 Срба са тог простора одведено у логоре, а њихове куће, помоћни објекти, као и више привредних јединица потпуно су опљачкани, те касније уништени.

Истина је, указује се у саопштењу, да су бројни цивили мучени, а жене сексуално злостављане, да о тим злочинима постоје бројна свједочења и да ниједна особа српске националности иза ратне линије сукоба у јужном дијелу предратне брчанске општине под контролом бошњачких јединица, а која је до 1992. године живјела на тим просторима, тамо није дочекала крај рата 1995. године.

„Због злочина над српским цивилима и војницима у Буквику, судови у Брчком и Сарајеву донијели су више пресуда. Сваки злочин, па и овај, који је почињен над Србима из Буквика, заслужује примјерену казну. Правда је понекад спора, али је, на срећу жртава и њихових породица, и достижна. То показује и казна за Османа Османовића“, наведено је у саопштењу.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар