Градска општина Чукарица и општина Петровац – Дринић, Република Српска, потписале у Београду Протокол о сарадњи

НЕПОСРЕДНО И ДУГОРОЧНО ПОВЕЗИВАЊЕ КРАЈЊИ ЦИЉ


Потписивањем овог протокола званично се успоставља сарадња две општине у циљу непосредног дугорочног повезивања, проширења и унапређивања сарадње у области привреде и економског развоја, пољопривреде, туризма , културе, просвете, спорта, здравствене заштите, социјално-хуманитарне заштите, заштите животне средине, локалне самоуправе, као и у другим областима од заједничког интереса. Протокол о успостављању сарадње Градске општине Чукарица и општине Петровац – Дринић, Република Српска, у Београду су потписали Срђан Коларић, предсједник Градске општине Чукарица и Милан Грбић начелник општине Петровац – Дринић.

Церемонији потписивања присуствовали су Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији , Милан Стојић, предсjедник Скупштине ГО Чукарица и руководство ГО Чукарица, као и делегација удружења Петровчана предвођена предсjедником Бором Бањцем.

Иницијатива за успостављање сарадње општина Чукарица и општине Петровац – Дринић настала је 20 октобра 2013. године, приликом посjете делегације општине Чукарица Бихаћко-петровачкој епархији, а покренуо је тадашњи епископ бихаћки Атанасије. Скупштина општине Петровац – Дринић донијела је одлуку о потписивању Протокола о сарадњи са ГО Чукарица на сједници одржаној 18.07.2017. године, а Скупштина ГО Чукарица Одлуку о потписивању Протокола о сарадњи са општином Петровац – Дринић донијела је 14 новембра 2017. године.

Непосреднно по потписивању протокола о сарадњи Милан Грбић, начелник општине Петровац Дринић, обратио се медијима ријечима да потписивање овог споразума представља посебан чин за општину на чијем се челу налази. Грбић се захвалио општини Чукарица на разумјевању и изразио жељу да ће овај протокол бити испоштован у свим потписаним ставкама на обострано задовољство. Новинарима се обратио и предсједник Скупштине ГО Чукарица Милан Стојић нагласивши да Чукарица три деценије негује успостављаљње сарадње са општинама некадашње Југославије и то углавном са општинама које тек настају.

„Портокол о сарадњи 2013. године смо потписали са општином Ервеник у Шибенско-книнској жупанији, која је по одређеним обиљежјима и по броју становника слична општини Петровац – Дринић, као и са још некима. Ми ћемо настојати да успоставимо што бољу сарадњу и да помажемо, у границама својих могућности, развој општине Петровац – Дринић, између осталог и због тога што велики број становника Чукарице потиче управо са тих простора. Надам се да ће многи заједнички пројекти бити реализовани и да ће ово бити изузетно добра и плодна сарадња“, закључио је Милан Стојић.

У Петровцу – Дринићу, једној од најмањих и најудаљенијих општина РС има 370 становника, а 420 запослених. У основној школи су пуне учионице, што је ријеткост у овом крају. Позитивиним економским и друштвеним параметрима у овој малој општини испод планине Клековаче, каже начелник ове општине Милан Грбић, највише доприносе домаћински однос према природним ресурсима, брига за бољи живот становника и јасни развојни планови.

– Имамо све што нам је потребно, општинску управу, комуналне јавне установе, Дом здравља, школу, Шумско газдинство, Пољопривредну задругу, Ватрогасни дом, предузећа за прераду дрвета, туристичке капацитете – наглашава Грбић.

У Петровцу – Дринићу нема незапослених, а осим домаћег становништва на посао у ову општину свакодневно путују радници из Босанског Петровца, Кључа, Дрвара, Потока, Рибника и других крајишких општина у РС и ФБиХ. Oсновну школу у Петровцу – Дринићу у девет разреда похађа 89 ученика. Њихов број је у сталном порасту, а више од половине ђака путује на наставу из Босанског Петровца.

Учесници церемоније потписивања Протокла о сарадњи, по њеном завршетку, направили су заједничку фотографију.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар