На пригодан начин Дрварчани обиљежили отварање канцеларије удружења у блоку 28 на Новом Београду

ДОБИЈЕНИ ПРОСТОР ПРЕДУСЛОВ ЗА ВЕЋЕ АКТИВНОСТИ


Удружење Дрварчана у Београду, које дјелује преко 30 година и има преко 300 чланова, након дугогодишњег бивствовања у просторијама АКУД-а „Шпанац“ у Студентском граду, добило је свој простор, гдје ће, како је рекао предсједник удружења Стеван Бањац, имати могућности да бораве и дуже и више и да у складу са тим прошире своје активности. Бањац се захвалио Драги Кецману и Милошу Сикимићу из „Шпанца“ на дугогодишњем „подстанарству“ у њиховим просторијама, као и народном посланику Миодрагу Линти који је помогао да удружење од Града Београда добије нови простор по бенефицираним цијенама, јер другачије не би могли плаћати пуну цијену закупа.

Преко 50-ак Дрварчана и њихових пријатеља, окупило се у Булевару Милутина Мланковића 120 б на Новом Београду, како би се упознали са новим простором удружења и терминима када ће моћи да га користе. Стеван Бањац, предсједник удружења, на почетку свог излагања, поздравио их је и рекао да сада када имају свој простор лакше могу да спроводе и активности удружења.

Раније, за „Српско коло“, Бањац је рекао да је он на челу удружења од 2017. године, а да су прије њега на тој функцији били др Никица Грубор, познати хирург, односно Зоран Трнинић, Дрварчанин којег знају сви његови земљаци у Београду.

„Удружење постоји преко 30 година, и циљеви и задаци удружења су његовање и одржавање веза са родним крајем Дрваром, као и културна, спортска и просвјетна сарадња. У прошлој години смо имали једну добру акцију, отворили смо Градску библиотеку са читаоницом, уз подршку Канцеларије за дијаспору Министарства иностраних послова Србије. Надамо се да ће та прича око библиотеке да се настави и у овој години и у договору са начелником општине имамо један план да поред библиотеке у Дому културе у Дрвару, отворимо и једну велику читаоницу која би објединила мултифункционалну салу и читаоницу. Удружење нема економских ресурса да би се бавило инвестирањем у привреду или запошљавањем људи, али окупља многе Дрварчане са великим искуством у разним гранама и сферама рада који на разне начине могу да помогну. У Дрвар се вратило преко осам хиљада људи, а највећи проблем, поготово млађим брачним паровима, је како да ријеше своју егзистенцију. Они који немају посао поново напуштају Дрвар, одлазећу у Републику Српску и Србију, ко гдје има кога. Тако да Дрвар сад практично доживљава други егзодус, економски, егзистенцијални“, рекао нам је Бањац.

У свом обраћању присутнима, Бањац је, осим Дрварчана поздравио и присутне представнике удружења Дрварчана у Новом Саду, Завичајног клуба Срб, удружења Бирач –Дрина и удружења Граховљака и пријатеља Босанског Грахова. Навео је да су са Граховљацима већ обављени разговори око заједничког коришћења овог простора чиме би и једни и други смањили трошкове пословања. Присутнима се обратио и Миодраг Линта, народни посланик, који их је поздравио у своје име и у име Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, чији је замјеник предсједника.

„Савез Срба из региона има сјајну сарадњу са предсједником и са осталим члановима удружења Дрварчана. Сматрам да је веома важно да се окупљамо, да се дружимо, да се упознајемо и да ширимо идеју јединства и заједништва прекодринских Срба, да се међусобно помажемо, а да сујете и друге негативне ствари оставимо по страни. Само заједничким дјеловањем и радом можемо да актуелизујемо наша питања и наше проблеме у матици Србији и да предузмемо неке конкретне ствари у рјешавању проблема наших земљака“, истакао је Линта, пожеливши присутнима угодно дружење са жељом поновног сусрета на оваквим и сличним прославама, завичајним вечерима, како би ширили међусобну позитивну енергију.

Након тога, домаћини су пред госте изнијели послужење, а присутни су у пријатељском разговору размјењивали своја и искуства удружења везаних за њихов рад.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

ДРУЖЕЊЕ СРЕДОМ, ВЕЧЕ ДРВАРЧАНА 25. МАЈА, У ХОТЕЛУ ЈУГОСЛАВИЈА


Дружење Дрварчана у новим просторијама на Новом Београду, Милутина Миланковића 120 б, (тачно преко пута АРЕНА СПОРТ ТЕЛЕВИЗИЈЕ) за сада ће се одвијати сваке среде од 15-20 часова и увијек ће неко из удружења у то вријеме бити присутан, рекао нам је Стеван Бањац. Он је Дрварчане позвао и на завичајно вече које ће се одржати 25. маја у хотелу Југославија. Опширније информације о томе могу се добити у просторијама удружења или код предсједника удружења.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар