Заслужи пасош Српске

Чим прође Нова година, породице праве планове гдје и како да проведу годишње одморе. Листају се каталози, обилазе сајмови, прате се акције од „првог” до „посљедњег” момента. Избор најчешће буде грчко море, па још ако може некако у јуну или септембру, јер су тада попусти највећи. Нема везе што ће дјеца одсуствовати из школе, ваљда ће се оцјене раније закључити. Наду треба полагати да ове године неће опет бити неких штрајкова због којих љетовање може да се искомпликује, а пут отегне умјесто на неколико сати и на више дана.

Кад су у питању ближе дестинације, размишља се о Црној Гори или Хрватској, али пречесто се дешава да дневно-политичке теме опомињу да на таквом одмору не можеш бити миран. Ко још може да се одмара и размишља да ли ће му уредно паркиран аутомобил са регистарским ознакама из Србије бити полупан или да ли би због екавског изговора и српског језика дјетету могао бити упућен неки пријетећи поглед или коментар, а можда и нешто горе од тога?

Па гдје онда ићи?

Најбоље је отићи тамо гдје си добродошао, а ко ће те боље дочекати него Република Српска.

У љетним мјесецима одмор на планини има посебне чари. Сви знају за Јахорину, али ту су и Зеленгора, Трескавица, Романија, Грмеч, Козара, Озрен… Прави љубитељи природе себе ће видјети у Националном парку Сутјеска, у чијем саставу се налази прашума Перућица.

Заговорници здравог живота изабраће неки од бањско-лијечилишних и рекреативних центара: Врућица, Дворови, Губер, Лакташи, Слатина, Кулаши, Љешљани, Мљечаница и Вишеградска Бања. Они који су жељни авантуре прави изазов могу наћи у кањону Таре чија је дубина 1.300 метара. Људи мирнијег духа одмор могу провести уживајући у најбистријим балканским ријекама: Уни, Сани, Врбасу, Укрини, Дрини, Требишњици…

Посебна атракција је и јединствен птичји резерват Бардача. Љубитељи сунца изабраће Град Сунца и Требиње. Да би се човјек осјећао посебно, довољно је да пређе Дрину и обиђе Андрићград или Станишиће…

Уз одмор пуно се може научити из бурне историје Републике Српске на којој нема милиметра у коме нема трагова од римског доба, па до рушилачког 20. вијека.

Недавно је промовисан туристички пасош РС, а у њему исписане одабране дестинације. На првој страни остављен је простор за личне податке, на осталим је водич са основним информацијама о најатрактивнијим локацијама млађе српске државе. Да би се овај пасош заслужио, довољно је уписати своје име и пратити упутства.

ДОБРО ДОШЛИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

Нема коментара

Напишите коментар