Грајф: Порицање Јасеновца – поновно убијање жртава

Порицање усташких злочина у Јасеновцу је поновно убијање већ мртвих жртава, изјавио је израелски историчар Гидеон Грајф и истакао да је овај концентрациони логор за Јевреје, Србе и Роме био царство окрутности Независне Државе Хрватске без преседана.

Он је током прве видео-конференције о Јасеновцу коју је организовало Удружење Срба у Норвешкој истакао је да код људских моралних вриједности потпуно погажен у овом концентрационом логору, као и у нацистичком Аушвицу.

Грајф је указао да су су убиства у логору Јасеновац временом постајала све бруталнија и екстремнија, заснована на принципу нечовјечности и немилосрдности, како би се логорашима проузроковале што веће патње.

Овај угледни историчар назвао је усташе највећим убицама у историји, који су у Јасеновцу убијали лично, својеручно и из страсти, за разлику од нациста у Аушвицу, који су при злочинима настојали да чувари имају што мање директног контакта са жртвама.

– Усташе су уживале у убијању у Јасеновцу и није им била потребна било каква физичка дистанца – истакао је Грајф, који је анализирао систем концентрационих логора нацистичког Аушвица и усташког Јасеновца.

Према ријечима Гидеона, усташке власти су покушавале да имитирају њемачке нацисте, али су тежиле ка томе да постану екстремније у односу на своје учитеље.

Он је подсјетио да су усташе усвојиле нацистичку идеологију и расне законе, које су усмјерили против Срба, Јевреја и Рома, те да су ти закони отворили пут истребљењу и убијању.

Грајф каже да је једна од најбитнијих разлика између два логора та што убице у Јасеновцу нису ништа скривале и убијали су под отвореним небом, за разлику од Нијемаца, који су се трудили да сакрију трагове злочина.

Говорећи о сличностима Аушвица и Јасеновца, Грајф је изјавио да је у оба логора, осим убијања, циљ био и да се понизе жртве.

– Хрватске усташе су током Другог свјетског рата били много изопаченији и крволочнији од њемачких нациста и чини се да су били потпуно изгубили човјечност – оцијенио је Грајф.

Грајф је истакао је да подаци о логорима у Другом свјетском рату уче човјечанство да постоји нешто што је најгоре, али да понекад постоји и „горе од најгорег“.

Он је подсјетио да је нацистичка Њемачка у Другом свјетском рату донијела злочин против човјечности какав свијет никада до тада није видио, али да су злочини усташког режима били гори од нацистичких.

– Изопачени умови усташа су у многим аспектима засијенили умове убица код њемачких нациста – поручио је Гидеон.

Према ријечима израелског историчара, технике убијања код усташа биле су бруталније, дивље и више злонамјерне у односу на нацисте.

– Аушвиц и Јасеновац не смију никада да се понове – поручио је Грајф.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар