Граорац: Процес тражења несталих Срба у застоју, одговоран Институт за нестала лица БиХ

Предсједница Репубичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је данас да је процес тражења несталих Срба у застоју, а да највећу одговорност сноси Институт за нестала лица БиХ, који је формиран 2008. године.

Након састанка представника Удружења са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем у Бањалуци, Граорчева је оцијенила да је поражавајући податак да је у протеклих 15 година пронађено и идентификовано 59 лица српске националности.

– Нешто се мора под хитно рјешавати по овом питању – изјавила је Граорчева.

Према њеним ријечима, треба настојати да се овај процес врати на ентитетски ниво у првој варијанти у погледу идентификације 570 посмртних остатака који се налазе у три спомен-костурнице у Републици Српској.

Она је рекла да је на састанку било говора о стамбеном збрињавању, запошљавању дјеце погинулих бораца, социјално-материјалним правима ових категорија и финансирању рада ове организације.

Граорчева је рекла да су од премијера Вишковића добили увјеравања да ће бити реализован Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида из 2019. године, те да ће у буџету за идућу годину бити планирана додјела неповратних новчаних средства за рјешавање стамбеног питања.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, Граорчева је рекла да треба прегледати списак који се налази на Заводу у смислу да ли су то лица која активно траже посао и да ли постоји могућност преквалификација.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар