АКТУЕЛНО:

Помен Светом патријарху Павлу обиљежен у Кућанцима, његовом родном мјесту у Славонији

У организацији Удружења Будимо људи из Батајнице сваке године на дан упокојења Светог патријаха Павла 15. новембра организује се ходочашће у његово родно село Кућанце у Славонији. Тако је било и ове године када се навршило 14 година од његове смрти, око 50 чланова Удружења и других поштовалаца блаженопочившег патријарха Павла присуствовало је литургији у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима у којој се крстио Павле, тада Гојко Стојчевић. Након литургије вјерници и поклоници из Београда, Батајнице и Чачка посјетили су родно имање и кућу гдје је започета и градња комплекса који ће садржати 14 објеката, а затим је приређен пригодан програм у сеоском Дому уз присуство његовог преосвештенства владике пакрачко-славонског Јована и бројног монаштва и свештенства.

Предсједник Удружења вјерника и поштовалаца блаженопочившег патријарха Павла Будимо људи Владо Новаковић и организатор ходочашћа подијелио је своје утиске са путовања наводећи да иако су путовали цијелу ноћ сви су били узбуђени па нико није ни осјетио умор при доласку.

– Као и сваке године кад кренемо из Београда киша или снијег нас прате цијелим путем. Међутим, има једна Божја сила, уласком у Кућанце киша престаје да пада и одједном сунце почиње да сија, тако да смо имали љетњи дан током нашег боравка. Радосно смо дочекали нашег владику испред храма, а са нама су била и дјеца, чланови Културно- умјетничког друштва Батајница. Посебно смо захвални општини Земун шта је обезбиједила средства за њихов долазак – рекао је Новаковић чије Удружење је и покренуло изградњу комплекса на родном имању патријарха Павла.

– Ја сам родом из овог села, живио сам тамо, тамо су ми и дјеца крштена, а патријарха Павла сам лично познавао. Дошао сам у Батајницу, тачније у Угриновце када смо протјерани из Хрватске, а у село сам интензивно долазио од 2004. године. Удружење смо основали 2020. године. Ми смо сакупљали новац и сваке године носили га у Кућанце. 2007. године је започета обнова сеоске цркве која је срушена 1991. год. и њена обнова је завршена 2019. године, када је освештао блаженопочивши патријарх Иринеј. Затим смо прије 3 године иницирали изградњу комплекса на родном имању патријарха Павла. Општина Магаденовац којој припада село Кућанци је помогла значајним средствима да се овај пројекат започне, а све уз благослов епископа пакрачко-славонског Јована. Такође, Општина је помогла и обнову сеоске цркве. Ове године су на наше задовољство настављени радови на изградњи нове зидане капије на улазу у родно имање. Комплекс има два хектара и по пројекту ће садржати реплику његове родне куће, музеј, манастир, галерију, бунар, спомен парк, амфитеатар, конак итд. Желимо да људи чују за ово мјесто и да га посећују – истакао је Новаковић који додаје да само село Кућанци, које се налази у близини града Осијека и Доњег Михољца, су насељавали некада већином Срби, док данас овдје има око 80 Срба.

Гост приредбе у Сеоском дому био је професор Драго Милошевић у име Фондације Дани Патријарха Павла који је одржао бесједу о патријарху Павлу, а обратио се и старјешина храма Светих апостола Петра и Павла, отац Драган Гаћеша. Фолклорним наступом програм су обогатили чланови КУД-а Батајница.

– Ми и даље настављамо да сакупљамо средства за изградњу комплекса у Кућанцима, а код мене се налази књига за сакупљање прилога коју је благословио патријарх Порфирије. Књига ће се у будућности налазити у спомен комплексу у Кућанцима, гдје ће свако ко се упише и да свој мали прилог, моћи да пронађе своје име и презиме и то ће бити сачувано за покољења – закључио је Новаковић који своју мисију са посвећеношћу обавља и не посустаје у циљу да комплекс на родном имању највољенијег српског патријарха Светог Павла, који је сматран за „живог свеца“, заблиста у Кућанцима.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар