ГРМЕЧКА КОСИДБА – ЗУС ГРМЕЧ

Сваке године првог викенда у јулу на падинама Грмеча, на Станића Брду, општина Сански Мост одржава се трагиционална Грмечка косидба.

Према ријечима првог косца косибаше Драгише Ступара из села Умци ова косидба је специфична.

– Поред традиционалног кошења траве, сваки косац се труди пренијети своју традицију, културу, обичаје на младе нараштаје показивајући како се обрађује коса прије кошења траве – клепањем, како се исправно оштри коса и како се исправно вуче кроз траву и одсјеца иста – каже Ступар.

Као и предходних година у организацији су учестовале цјеле породице из комшијских села Јелашиноваца, Дабра Кљеваца, Будимлић Јапре, које су се трудиле да буду добри домаћини и угосте присутне домаћом храном и грмечком шљивовицом.

Oва манифестација има велики значај за Србе повратнике на том простору као подршка њиховом опстанку на тим просторима Федерације БиХ. У овом дијелу Фдерације они још увијек живе без струје у мраку.

Током Грмечке косидбе на том простору борави велики број дјеце који повратницима улијева додатну снагу и енергију у опстанак на тим просторима. Примјетно је повећање броја дјеце која долазе на Грмечку косидбу и такмиче се у разним спортским дициплинама. Углавном су то дјеца како из околних градова Бања Луке, Приједора, тако и из Србије, а чији су родитељи поријеклом са тих простора.

Из старе Пазове на овај скуп је стигла Гордана Црномарковић једна од бројних домаћица поријеклом из села Дабра.

– Храна за учеснике припрема се у природи. Окупљени могу да виде како се спремају изворна домаћа јела овог краја као што су цицвара, куруза, домаће пите, уштипци, кисело млијеко – каже Гордана.

Гордана Пилиповић из Лакташа, поријеклом из села Јелашиновци каже да су организатори ове манифестације носили народне ношње подгрмеча, желећи и тим чином да истакну значај културног наслијеђа.

Давид Пртија сваке године на косидбу долази са својим оцем Миланом из Минхена, који је родом из Кљеваца.

– Због бројних спортских дешавања ова манифестација је занимљива и омладини. Сви воле да се огледају у надвлачења конопца, скакању у вречи и трчању – каже Давид.

Овогодишња косидба је подржана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Д. СРДИЋ

Нема коментара

Напишите коментар