Oдржана смотра фолклора у Новом Граду

У Новом Граду 12. јула је одржана 15. Смотра фолклора поводом Дана и крсне славе општине – Петровдана.

Поздрављајући учеснике и посјетиоце, замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да је протеклих дана организовано више манифестација.

„Синоћ је одржана свечана академија, данас свечана сједница Скупштине општине и вечарас традиционална смотра фолклора за наше грађане и госте“, рекао је Лукач.

Он је навео да општина цијени рад Културно-образовног центра и Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Уна“ које је ове године добило признање златну плакету.

Кореограф КУД „Уна“ Синиша Јованић рекао је да је ова година била успјешна за чланове друштва који су освојили сребрну медаљу на Европској смотри српског фолклора и златну медаљу на фестивалу у Турској.„Вечерас смо заједно са гостима припремили богат и разноврстан програм. Сви учесници имају и пјевачке групе које су наступиле у посебним блоковима“, рекао је Јованић.

На Tргу Младена Ољаче вечерас су наступили КУД „Младост“ из Бача, КУД „Младост“ из Љубљане, Српско културно друштво „Просвјета“ из Вуковара, Српско културно-умјетничко друштво „Др Младен Стојановић“ из Приједора, КУД „Милан Егић“ из Брезичана и домаћини КУД „Уна“.

Уз подршку општине данас је организована „Колтлићијада и роштиљада“, а ловачке паприкаше и јела са роштиља припремали су чланови четири новоградска ловачка удружења „Фазан“, „Лане“ из Рудица, „Срндаћ“ из Сводне и „Пастирево“ из Добрљина.

Манифестација нема такмичарски карактер, а припремљена јела дијеле се учесницима смотре фолклора и становницима.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар