АКТУЕЛНО:

Гујон: Покренуто 9.000 предмета за остваривање имовинских права у ФБиХ

Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи Србима који посједују имовину у Федерацији БиХ до сада се јавило 9.000 људи, а покренуто је исто толико предмета за остваривање имовинских права којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара, изјавио је директор Управе за дијаспору Арно Гујон.

Гујон је подсјетио да је у ФБиХ до 1991. године живјело 541.000 Срба, док их је данас око 56.000.

– Право на имовину има око 400.000 расељених и избеглих, али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у ФБиХ, постоји ризик да то право изгубе. Због тога смо пре нешто више од годину дана покренули кампању информисања Срба протераних из ФБиХ о њиховим имовинским правима и то је дуг процес – навео је Гујон за Вечерње новости.

Подсјећајући да је положај Срба у земљама региона различит од државе до државе и да није исто бити Србин у Љубљани и Гламочу, Гујон је рекао да Управа прати сваку земљу засебно и има списак неријешених питања која су важна за српски народ.

– Оно што је заједничко је да је српски народ аутохтон у свим земљама региона, да ту живи од давнина – нагласио је Гујон.

Он је напоменуо да је неријешено и питање зашто Срби немају статус националне мањине или одређена права за разлику од њихових сународника који то имају у Србији иако су мање бројни, као и зашто је ћирилица потиснута.

Преузето са: РТРС

Насловна фотографија: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар