АКТУЕЛНО:

Хандке за РТРС: Волио бих да дођем у Републику Српску

Добитник овогодишње Нобелове награде, аустријски писац Петер Хандке, рекао је у ексклузивном интервјуу за РТРС да није очекивао кампању која се води против њега, те да је имао идеју да покуша да помири ставове. Он је нагласио да воли Бањалуку и да би волио на прољеће да дође у Републику Српску.

– Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, гдје је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати – рекао је Хандке.

Одговарајући на питање да ли је награда закаснила двије деценије, како тврде његове колеге и познаници, Хандке каже да је Нобел дошао у право вријеме.

– Не знам зашто, али осјећам да је сада добар тренутак за то – каже аустријски писац.

Када је ријеч о промјенама у Шведској краљевској академији, односно наводима да додјела награде њему представља прекретницу у Академији, Хандке је рекао да не зна да ли се нешто промијенило, али да осјећа нову енергију.

– Осјећам нешто. Омладину, млађе људе, иако немам ништа против старијих. Ако неки људи кажу да додјела награде мени представља прекретницу у Академији, за мене је то у реду, али ја то не бих могао тако да кажем – истакао је он.

Описујући тренутак када је сазнао да је добио Нобелову награду, Хандке каже да је осјетио мир, али само на почетку, јер су убрзо услиједили напади на њега.

– Када сам чуо вијест, када ме је секретар Академије позвао телефоном осјетио сам мир као енергију, али је онда у одређеним тренуцима постало тешко. Сви ти напади… Ја нисам мазохиста. Лоше ствари не можете да очекујете. Можете у глави да их замислите, али оне на крају буду и горе – појашњава он и додаје да би му требало два мјесеца да опише све те осјећаје.

На питање шта ће урадити са новчаним дијелом награде, Хандке је рекао да није о томе размишљао, јер тај новац још увијек нема.

– То још није мој новац. Заборавио сам ИБАН, морам да пронађем свој број рачуна. Не знам гдје је. Заборавио сам га у Француској – рекао је он.

Хандке је за РТРС поручио да се ништа неће промијенити након ове награде и да ће наставити да пише и ствара као и до сада.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар