ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ: Пребиловце прогласити за Меморијални центар

  • Његовој Светости Патријарху Српском Иринеју
  • Председнику Републике Србије Александру Вучићу
  • Председнику Републике Српске Милораду Додику
  • Члану предсједништва БиХ Младену Иванићу
  • Председнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић
  • Епископу захумско-херцеговачком Григорију

Предмет: Подршка и помоћ многострадалном и угроженом селу Пребиловци у Херцеговини


Пребиловци су старо српско село у Херцеговини, на ободу долине Неретве, у саставу  општине Чапљина. Свима вама добро је познато да је ријеч о најстрадалнијем селу у Другом светском рату у Европи и представља  један од највећих симбола страдања Срба у геноциду злочиначке НДХ.

Пребиловци се налазе у једном од најстрадалнијих подручја – Доњој Херцеговини, где је српски народ  скоро потпуно истребљен усташким геноцидом у Другом светском рату, као и етничким чишћењем у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-95. године.

Према изворима Државне комисије, усташе су у Пребиловцима убили више од 800, од укупно око 1000 српских становника. Скоро све жене и децу су у једном  дану живе гурнули у крашку јаму Шурманци у близини Међугорја. Осим Пребиловаца тешко је страдало читаво подручје општина Чапљина, Столац, Љубушки, Неум и Метковић, па укупан број српских жртава на овим просторима износи 4.000. У Пребиловцима покољ су преживела 174 становника,  од чега 156 одраслих мушкараца и 18 жена, девојака и деце.  Становништво се очувало јер су се преживели очеви убијене деце по други пут женили и добијали нову децу.

У злочиначкој акцији „Чагаљ“ војске РХ, ХВО и ХОС-а, у јуну 1992, овај крај је поново тешко страдао. Срби су потпуно протерани, уништена су им  сва материјална добра, укључујући и цркве, манастир Житомислић, као и многа гробља и културне институције.

Многи Срби су и убијени или затворени и мучени у логорима „Дретељ“  у Чапљини и „Лора“ у Сплиту.  Пребиловци су опет најтеже страдали, а између осталога  уништен је  Спомен храм са костима око 4.000 Срба ехумираних из херцеговачких јама 1990/91. На заравњеном земљишту заснована је депонија смећа. Село је после рата  делимично обновљено и у њему живи око 50 повратника и то је једина преостала српска енклава у долини Неретве. Обновљен је и  Храм, посвећен  Христовом Васкрсењу, по новом пројекту, по узору на Храм у Јерусалиму у који су положени преостали остаци костију страдалника из 1941.

Имајући у виду страдалничку прошлост села, посебно  због двоструког  страдања и васкрсавања, Пребиловци заслужују статус посебно заштићеног српског националног  добра, које треба да послужи не само да наш народ одсликавају пред светом, него и пред нама самима.  Пребиловци  исказују  наш однос према невиним жртвама геноцида НДХ,  битног елемента националног  идентитета. Зато сматрамо да Скупштина Републике Српске треба да прогласи Пребиловце, са припадајућом околином као Меморијални центар.

Међутим, Пребиловци су данас поново угрожени и прети им коначан нестанак због поступака власти општине Чапљина и Херцеговачко- неретванског кантона ФБиХ.  Због свих наведених чињеница о значају села,  хрватским властима  не одговара постојање Пребиловаца као српског насеља, па су одмах по освештању Храма Васкресења,  почели са незаконитим  располагањем  простора села. Наиме, законито  колективно власништво пребиловачких породица још из времена средњег века општина Чапљина је почела да додељује физичким лицима.  Тако је значајна парцела површине од око осам хектара, у близини Храма Васкресења, дата у дугорочни закуп једном хрватском ратном ветерану, који га је већ раскопао. Без сумње, реч је о правном насиљу заснованом на национално-дискриминаторској основи чиме се отвара опасност да се Пребиловци као село коначно угасе.  Сматрамо да је обавеза Републике Србије и Републике Српске да штити уставна и законска права српског народа у ФБиХ од сваког насиља и дискриминације, а да је и обавеза СПЦ да штити права и вредности православних верника на простору где нема српских државних власти.

Молимо Вас да свим расположивим, а посебно  дипломатско- политичким и правним средствима, укључујући и помоћ међународних организација и институција, Високог представника утичете да се људска,  национална  и имовинска права Срба  заштите,  тако што би се незаконите и дискрминаторске мере тамошњих власти поништиле, а одузети земљишни простор вратио селу Пребиловцима, његовим мештанима и расељеним власницима.

Молимо  Вас такође, да помогнете да се село Пребиловци обнови (обнављањем срушених кућа) и стави под заштиту као српска национална, меморијална, културно – историјска и национална  вредност  од посебног значаја и на тај начин постане брига читавог српског народа и обе његове државе.

У прилогу вам достављамо закључке са састанка делегације Епархије ЗХиП и Координације херцеговачких удружења у Србији који је одржан 08.02.2018 у Београду, са темом положај српског народа у Херцеговини , који припада Федерацији БиХ.

Очекујући Вашу подршку пријатељски Вас поздрављамо.

Координациони одбор удружења Херцеговаца у Србији
Замјеник предсједника
Светозар Црногорац

Коментари
  • Potpisujem!Kako se borili za istinu i poštovanje mučenika,tako nam Bog pomogao!

    недеља, 08. август 2021.

Напишите коментар