„Србадија“ из Бијељине

Хор „Србадија“ из Бијељине наступио на „Данима Српске“ у Београду

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, 18.септембра одржан је концерт хора „Србадија“ из Бијељине. У свечаној сали Дома војске у Београду наступило је педесетак чланова мјешовитог хора овог српског црквено пјевачког друштва, који су се београдској публици представили шареноликим репертоаром, свJетовним, српским, руским и украјинским народним пјесмама и изворним пјесмама, а све то под диригентском палицом др Јелене Милићевић Тракиловић и др Десанке Тракиловић.

У уводном дијелу вечери истакнута је порука је да су „Срби браћа по крви и вјери, да нас нико не може подијелити ако будемо чували своју земљу, вјеру, светиње, писмо и пјесму. Република Српска и Србија су једна земља, кроз коју протиче ријека Дрина“, речено је прије него што су салом одјекнуле пјесме „Милост мира“, „Хајд поведи весело“, „Ово је Србија“, „Тамо далеко“ и многе друге.

Иако сала није била пуна, обзиром да је исте вечери испред Градске Скупштине био организован дочек српских кошаркаша, по аплаузима публике то се није могло осјетити.

Српско пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине основано је 1899.године а послије прекида од Другог свјетског рата, његов рад је обновљен 1992.године захваљујући професорки Десанки Тракиловић.„Ја сам 25 година испред хора у континуитету. САмо трудом и озбиљношћу овакав хор се може имати. Цитирала бих ппрофесора Воју Илића који је једном рекао:“Не постоје добри и лоши хорови, постоје само добри и лоши диригенти“, рекла је професорка Тракиловић, која је истакла да се вазда радује наступу у Београду. „Стално се говори о неким специјалним паралелним везама Србије и РС. По мени су ово паралелне везе, које нису на папиру, жива ријеч, култура и умјетност“, закључила је она.

Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ које броји око 150 чланова, у свом саставу има, како је рекла диригент др Јелена Милићевић Тракиловић, велики мјешовити хор и дјечији хор.

„Сада се припремамо за међународно такмичење хорова у Барселони, па је ово вечерас једна показна вјежба“, истакла је она шаљиво.

„Србадија“ је добитник низа признања Српске православне цркве, између осталих и Ордена Светог Саве II и III степена. Предсједник Републике Српске је хор „Србадија“, поводом 110 година од оснивања, одликовао орденом Његоша првог реда. Хор је освојио више наградa у српским земљама, али и низ међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Њемачкој, Словачкој… На свјетској ранг листи хорова, коју је формирала Интеркултур Фоундатион – Мусика Мунди, хор „Србадија“ заузима 20. мјесто у категорији традиционалне музике и 98. мјесто на укупној ранг листи (ТОП 1000) и тиме представља један од најбоље рангираних хорова из региона.

Као солиста наступила је и Маја Мијатовић из Београда, а концерту је присуствовала и професор др Даринка Матић Маровић. Организатор манифестације „Дани Српске у Србији“, као и овог програма, је Представништво РС у Србији. Водитељ програма била је Драгана Весић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11850″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506246105199″]

Нема коментара

Напишите коментар