програм Удружења књижевника

Дани Српске у Србији – Програм Удружења књижевника Српске у Матици Српској у Новом Саду

У оквиру „Дана Српске у Србији“у Новом Саду је у Матици српској, 19. септембра, одржан програм Удружења књижевника Републике Српске. Присутној публици представили су се пјесници Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић, Јованка Стојчиновић Николић и Златко Јурић.

На самом почетку присутне је поздравио Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске а публици се затим, у име Представништва Републике Српске у Србији, обратио и господин Душко М. Петровић.


Ранко Рисојевић је српски математичар, физичар, историчар математике, затим пјесник, књижевник, прозаиста, драмски писац, есејиста, преводилац, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и члан Сената Републике Српске.

У свом обраћању Рисојевић је посебно истакао да је објавио три књиге у Матици српској и да је свака од тих књига била вишеструко награђена. Рекао је да су Нови Сад и Бања Лука мјеста његовог духовног живљења. Публици се представио избором својих пјесама.

Предраг Бјелошевић је пјесник, драмски писац и преводилац. Директорје Дјечјег позоришта Републике Српске и предсједник Удружења књижевника Републике Српске. Добитник је бројних награда и признања, између осталих и Оредена Његоша другог реда. Бјелошевић је у свом излагању направио пресјекдо сада објављенихпјесама.

Својом поезијом представили су се и пјесници Јованка Стојчиновић Николић, пјесникиња из Добоја, и Златко Јурић, пјесник родом из Котор Вароши. Јованка Стојчиновић Николић добитник је више награда за пјеснички и прозни рад. Златко Јурић тренутно живи у Бањалуции уредник је дјечјег часописа „Мали принц“.

Сњежана Станишић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11765″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506073285283″]

Нема коментара

Напишите коментар