Хртковци: Обиљежено 30 година од погрома Срба из Хрватске

У Хртковцима је обиљежена слава села Свети Илија и 30. година од погрома Срба из Хрватске. Након литургије и сјечења славског колача, одржан је и парастос за страдале у ратовима деведестих. Затим се отишло до спомен плоче гдје су положени вијенци за страдале.

На спомен плочу вијенце су положили начелник општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, предсједник СО Рума Стеван Ковачевић, и представници мјесне заједнице и борачке организације општине Рума.

 

Предсједник СО Рума Стеван Ковачевић наглашава да је историја српског народа историја страдалништва.

– Увијек смо се опредјељивали да будемо на страни правде и слободе. И та опредјељеност коштала нас је многих жртава. Нема тог мјеста у нашој домовини које није имало кроз историју значајан број жртава. Нажалост, та наша спремност да се жртвујемо и не питамо за цијену, није сразмјерна нашој спремности да као савременици на адекватан начин обиљежавамо и памтимо наше жртве.

Том приликом се присутнима обратио члан борачке организације општине Рума Предраг Вукмирић.

– Овим обиљежавамо страдање нашег народа који је почетком деведесетих прогнан из бивших југословенских република, највише из Хрватске и дошао овдје у питоми Срем.

Миле Шапић се обратио у име Савеза Срба из региона и пренио поздраве Миодрага Линте.

– С обзиром да је положио заклетву за посланика у новом сазиву Скупштине, због чега је данас и одсутан, Линта вам поручује да настављам борбу за спровођење Анекса Г  Бечког споразума о сукцесији и повратак отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба у државама одакле су протјерани, за далеко брже рјешавање стамбених, имовинско-правних и бројних других проблема прогнаних Срба и свих других грађана од стране надлежних институција у Србији, признање ратног стажа крајишким борцима, међународно признање геноцида над српским народом у НДХ, истину о карактеру ратова и страдању српског народа на простору бивше Југославије, правну, финансијску и сваку другу помоћ и подршку српским ветеранима које прогони хрватско, муслиманско и албанско правосуђе, процесуирање одговорних за масовне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима.

Јереј Станко Тркуља каже да су данас обиљежили 30 година страдања Срба у ратовима деведесетих, и да их се за 20. годишњицу нису сјетили, а за 40. би се већ све заборавило.

– Браћо и сестре гори гријех би био нас који заборављамо, него оних који су злочин починили. Прошло је 30 година од етничког чишћења српског народа. Успјели смо да упропастимо све оно што су нам Немањићи стварали вијековима.

Прота нагалаша погубност чињенице да дјеца у школама не уче о страдалницима, о Јасеновцу… Српске светиње су празне у Хрватској, али су биле празне и прије 50 година.

– Не заборавимо све наше страдалнике који су у царству небеском. Сви они из Другог свјетског рата, из посљедњег рата нека нам буду звијезде водиље. Покажимо силу и снагу, немојмо да нам светиње буду празне.

Након полагања вијенаца уприличен је културно-умјетнички програм КУД-а Десанка Максимовић.

 

Нема коментара

Напишите коментар