Одаловић: Више од 300 жртава „Олује“ чека на идентификацију

Више од 70 одсто жртава војне акције „Олуја“, које су идентификоване чинили су старији које је било најтеже убиједити да напусте своја огњишта, поручио је данас предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, који је на 27. годишњицу од те оружане акције, упозорио да чак 300 ексхумираних тијела чека на идентификацију.

Он је на конференцији коју је у Београду организовало Удружење породица несталих и погинулих „Суза“, рекао да се не смије престати с обиљежавањем сјећања на такве злочине јер „ако ми не будемо прицали о томе нико неће“.

Одаловић је рекао да се у неколико центара у задња два мјесеца води кампања негирања злочина над Србима, те да се чак и Јасеновац доводи у питање.

-Хрвати за „Олују“ имају свој суд и политику коју воде. Имали смо 1.050 идентификованих гробних места, 750 посмртних остатака, више од 300 ексхумираних тела чека на идентификацију. Хрватској не одговара да се помиње ни „Бљесак“, „Олуја“ и остали злочини – рекао је Одаловић.

Он је навео да се „Олуја“ десила када је НАТО имао двије зоне одговорности на простору који је буквално спаљен, а да је на простору КиМ НАТО имао пет зона одговорности када се десио погром.

-Они нису спремни да се суоче са својим злочинима и прикривањем својих злочина желе да граде неку нову историју. У овом тренутку када имамо озбиљне опструкције о свим питањима у сарадњи са Хрватском, то се исто дешава и по питању несталих, а последњи састанак био је у Београду на нашу иницијативу у октобру 2020 – навео је Одаловић.

Додао је да након тога није било никаквих иницијатива од стране Хрватске, која, каже, не предузима никакве активности по питању несталих.

-У Загребу, Ријеци и Осијеку налазе се 954 тела која нису идентификована, више од 600 лица српске националности су жртве, а њихова судбина је и даље непозната. Само тражимо да нам дате тела да их достојно сахранимо – истакао је Одаловић и навео да је показана апсолутна опредијељеност српске стране да се расветли судбина страдалих.

Одаловић је поручио да је Србија идентификовала више од 300 тијела које је вратила породицама, те да је пронашла укупно 3/4 несталих.

-Хрватска доношењем разних закона све чини да не наставимо да сарађујемо и прихватимо и остале услове. Није то случајно, чим се буде формирала нова Влада Србије, надам се да ћемо имати и нови Закон и причати о новим решењима, јер је важно да породице и жртве третирамо на исти начин – истакао је Одаловић.

Предсједница Удружења породица „Суза“ Драгана укић рекла је да се након 27 година од прогона Срба у Хрватској, „не можемо похвалити помаком у процесу ексхумације и остваривања других права крајишких Срба“.

-Сам процес је у застоју и подаци су поражавајући. Процес идентификације је од почетка био успорен, јер се то у Хрватској политизује, не преостаје нам ништа друго осим надања, али потребна нам је институционална подршка – навела је укић.

Нада Бодирога, чији су родитељи спаљени у Олуји, рекла је да су они страдали само зато што су били Срби.

-Били су принуђени да напусте кућу, али су настрадали на кућном прагу, запалили су и кућу и њих. Још увек се трага за посмртним остацима – поручила је Бодирога и додала да је у целом процесу била усамљена и суочена са, како каже, често непријатељским погледима надлежних институција Хрватске.

Она је истакла да је Хрватска дужна да открије злочинце и доведе их пред лице правде.

Доктор војних наука и пуковник у пензији Коста Новаковић рекао је да су губици Српске Крајине вишеструки.

-У Хрватској се врши ревизија на штету Срба, устаљена је пракса да су Срби и Србија за све криви, што није добро. Не морамо заговарати никакво братство, али Срби и Хрвати треба да живе у толеранцији и компромис је неопходан – поручио је Новаковић.

У хрватској акцији „Олуја“ 1995. године убијено је и нестало више од 1.700 Срба, а протјерано више од 250.000.

Преузео са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар