„ХРВАТСКА МЕ ДВА ПУТА УБИЛА!“ Потресна исповијест Србина протјераног из Загреба

ХРВАТСКА више од двадесет година плански опструише процес да протјераним Србима из Хрватске, а који су зарадили пензију радећи негдје у Хрватској прије рата исте прихвати и исплаћује.

На 99 одсто захтјева Срба када траже зарађену пензију стиже одбијеница из Лијепе њихове! Један од Срба који покушава добити зарађену пензију из Хрватске је и Драган Вукојевић. Голгота коју пролазе Срби који су прије рата живјели и радили у Хрватској је чисти примјер дискриминације и кршења људских права каже Драган за „Новости“ и додаје да је жалосно што Европа то допушта.

Драган је прије рата радио и живио у Загребу. Био је шеф ватрогасаца у фирми „Астра“ у Загребу. Под његовом контролом је била и зграда у центру Загреба гдје је била смјештена биста Бану Јелечићу. Како каже већ двије године покушава доћи до пензије коју је зарадио у Хрватској али узалуд. Прије пар дана је стигла и званична одбојеница из хрватских институција.

– Према евиденцији Хрватске, никада нисам радио у фирми “Астра“, а написали су да сам био грађевински радник, иако то нема никакве везе са животом – прича Драган.

Он каже да његова гологота као Србина у Загребу почиње већ почетком 1991. године када бива нападнут и претучен на мртво име.

– Док сам шетао Рематиначком улицом у Згаребу одједном су ми неки људи пришли слеђа и почели да ме туку. Пребили су ме и бацили у оближњи канал. Случајни пролазник је видио да лежим сав крвав и позвао Хитну помоћ. Пребацили су ме у болницу у Драшковићевој улици. Ту сам се пробудио сав у завојима. Након пар мјесеци рехабилитације излазим из болнице. Отишао сам у фирму „Астра“ гдје сам био до тада запослен и сазнјем да сам добио отказ. Образложење је било да сам самовољно отишао на допуст како кажу у Хрватској. То је била лаж јер никакв допуст нисам узео. Тад су ми рекли да су остали којима су уручивали отказе исплатили отпремине у висини 24 плате – прича Драган.

Видећи да је враг однио шалу и да нема живота за Србина у Загребу, покупио се и отишао за Бањалуку.

– Кад само почео да скупљам докумнтацију за пензију требало ми је годину дана да дођем до радне књижице. Послали су је из Хрватске исцјепану и улијепљену селотејпом. Написао сам молбу, приложио документацију да сам радио у Хрватској и послао за Загреб. Убрзо је стигла одбијеница. Хрватска ме тако два пута „убила“. Први пут почетком када сам протјеран и обесправљен, и сад други пут кад су ме прецртали да сам уопште живио и радио у Хрватској – каже Драган.

Нажлост прича Драгана је само једна од многих судбина протјераних Срба из Хрватске.

Према званичним подацима Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске око 30.000 протјераних Срба не може да оствари право на пензију коју су зарадили радећи прије рата у овој држави. Никола Пузигаћа, предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске, каже за „Новости“ да Хрватска на годишњем нивоу штеди око 60 милиона евра, јер не исплаћује Србима зарађене пензије.

– Хрватска је провела финансијски геноцид на Србима. Није им било довољно да Србе протјерају, униште имовину већ их сад бришу из евиденције да су живјели и радили у Хрватској – поручује Пузигаћа.

Он каже да је преко 40.000 српских породица остало без имовине јер су минирањем и паљењем њихове куће и окућнице трајно уништене.

– Хрватска Србима само на основу процјене штете на имовини чији су власници били Срби дугује преко две милијарде евра – истиче Пузигаћа.

Преузето са: Новости.ба

Коментари
  • Мој отац(стар 87 година)цео свој радник век је провео у Загребачкој Југомонтажи/Еникон.Пензионисан је 1989.31.12 и примао тзв „мировине“ до Маја 1991,кад како су рекли услед ратних дејстава прекидају слање „мировина“у Србију,где је живео,рођен…никад ни пријављен није био у Хрватској.Од тад па све до Новембра 2002 дакле 122 „мировине“није добио,да би тек 2002 крајем,почели поново да му шаљу „мировину“?!више пута им се обраћао да му исплате Неисплаћене мировине,на шта су они давали различите одговоре

    уторак, 01. фебруар 2022.

Напишите коментар