АКТУЕЛНО:

Којић: До када ће Тужилаштво БиХ да игнорише свједочења и свједоке?

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић сматра да је непрофесионално и дрско што Тужилаштво БиХ скоро три деценије остаје нијемо и не реагује на свједочења која могу да се користе као докази против починилаца злочина, међу којима је и злочин у Кравици 1993. године.

Којић је у изјави Срни оцијенио да је очигледно да Тужилаштво прикрива податке и штити злочинце опструкцијом доказивања истине о почињеним злочинима над Србима у Кравица међу којима је био већи број цивила.

Он је напоменуо да је је недавно објављивање свједочења Фадиле Мујић из Саса, чланице удружења „Мајке Сребренице“, да су чланице тог удружења учествовале у ратним операцијама и пљачки српске имовине, наводећи примјер села Кравице на Божић 1993. године, актуелизовало злочине почињене над Србима за које нико није одговарао.

„Жалосно је, срамно, непрофесионално, дрско и посло што Тужилаштво БиХ скоро три деценије након почињених злочина остаје нијемо, инертно и не реагује на сазнања и свједочења која може користити као доказе за оптужбу против починилаца злочина“, констатује Којић.

Према његовим ријечима, свједочење Мујићеве је истинито и познато, као и слична свједочења других учесника.

Он је подсјетио да су многи бошњачки повратници испричали сличне приче о нападима и пљачки на Кравицу и друга братуначка и сребреничка села, о учесницима злочина и ратном плијену донесеном из тих села, али Тужилаштво ништа није предузело да формира предмет, прикупи и обједини доказе и подигне оптужнице за почињене злочине што је несхватљиво, неприхватљиво и за сваку осуду.

Свједочење Мујићеве, каже, познато је скоро двије деценије, али је тек сада побудило већу пажњу јавности и намеће питање – до када ће Тужилаштво БиХ да игнорише, омаловажава и прикрива свједочења и свједоке?

Којић је истакао да су о томе говорили бивши секретар Борачке организације у Братунцу Перица Васовић који је Мујићеву лично познавао, те покојни Слободан Шкрба, члан Комисије за тражење несталих Републике Српске и БиХ, као и да су упознавали тужиоце о тим сазнањима, али никада оптужница није подигнута.

О нападу и злочину у Кравици и учешћу цивила у пљачки српске имовине пише Ибран Мустафић у књизи „Планирани хаос“ у којој описује нека убиства, као и међумуслиманске обрачуне у Сребреници у којима су ликвидирани све они који се нису слагали са начином рада и односима које је успоставио муслимански командант у Сребреници Насер Орић који је лично командовао и предводио напад на Кравицу.

Тужилаштво БиХ годинама ништа не предузима да се казне починиоци тих злочина, а тужиоци не сносе никакву одговорност за свој нерад, злоупотребу положаја и нечињење у поступку проналска доказа те њихово прикривање.

Којић је истакао да због свега тога породице несталих и убијених Срба немају повјерење у рад правосуђа БиХ и траже његово укидање, сматрају га непрофесионалним, пристрасним, необјективним и инструментом политичара СДА.

Он је нагласио да се никада неће одустати од доказивања истине и процесуирања починилаца масовних злочина над Србима у Кравици и другим селима у селима око Сребренице и Братунца.

„Истина је нама позната. Она ће бити и званично потврђена, а починоце ће стићи Божија, ако не стигне земаљска правда“, поручио је Којић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар