Завичајно удружење Тузлака: Хитно отказати промоцију књиге Златка Дукића

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини позвало је Градску управу и директора Центра за културу „Семберија“ да смјеста откажу промоцију књиге Златка Дукића „Бјегунци“, јер ће у супротном позвати све Тузлаке који живе у Бијељини да се окупе испред Центра и спријече срамотно Дукићево појављивање.

– Док 15. маја 1992. године горе тијела припадника ЈНА на Брчанској малти, док рањени војници и цивили који су се мирно повлачили из Тузле моле за помоћ и умиру у мукама, новинар Златко Дукић у преносу уживо говори – „…ладно пиво немамо, а тако би добро дошло…“ – наводе из Удружења огорчени због најављене промоције књиге.

Они истичу да Дукић, како је најављено, сутра долази да би представио свој роман и поводом промоције књиге Јусуфа Трбића „Разарање Босне“.

– Гост Златко Дукић сједиће без гриже савјести у срцу Семберије која је у току и након одбрамбено-отаџбинског рата, уз Зворник и Угљевик, примила више од 20.000 тузланских Срба – подсјетили су из Завичајног удружења Тузлака.

Подсјетили су и да су муслиманске снаге у Тузли 15. маја 1992. године напале колону Југословенске народне армије и, према званичним подацима, убиле најмање 54 војника, а раниле 44, прекршивши договор према којем је колона требало мирно да напусти град.

У Удружењу примјећују склоност забораву, али зато, како кажу, Тузлаци не заборављају ни плач мајки, ни угљенисана тијела младића који су тек закорачили у живот, нити домове које су напустили.

– Не заборављамо мајку Мару која је сахранила двије нагорјеле кости сина Горана Јокића, који није стигао са одслужења војног рока у Пожарницу, гдје су га чекали дјевојка и заказана свадба – навели су из Завичајног удружења Тузлака.

Претходно су и Удружења ветерана и бораца Војске Републике Српске са сједиштем у Бијељини затражила да Центар за културу „Семберија“ откаже најављену промоцију књиге Јусуфа Трбића „Разарање Босне“ и бошњачког писца Златка Дукића „Бјегунци“ јер су, истичу, пуне неистина које наносе штету Српској и српском народу

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар