И 29 година од злочина у „Тузланској колони“ још нико није одговарао

Напад на 92. Моторизовану бригаду на тузланској Брчанској Малти, која се мирно повлачила из касарне извели су припадници Територијалне одбране и полиције, уз помоћ паравојне формације „Зелене беретке“. Стравичан напад преживјели су војници Радован Крстић и Радојица Илић. Кажу, године пролазе, али сјећање не блиједи.

– Тешко је се сјећати свега, навиру сјећања и ове људе кад видим који су са мном били, ми смо ајде живи, а шта је са овим који су погинули, какви би то људи данас били – каже Радован Крстић, преживјели учесник „Тузланске колоне, а ма његове ријечи надовезује се Радојица Илић, још један свједок трагедије:

– У Брчанској малти у тузланској колони се десио стравичан злочин. Мајке су у црно завијене, а правде ни на видику – истиче Илић.

Бројни свједоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених, за Суд БиХ и међународне судове, очигледно нису били довољни. Да је напад био добро планиран показује и Анализа коју је радио Други корпус тзв. Армије БиХ 2000. године, каже предсједник Борачке организације Миломир Савчић.

– И само постављам питање шта би се десило са Србима да Тужилаштва имају и један доказ таквог типа и таквог облика у коме је потпуно јасно написано шта се ради, ко шта ради и када ће се извршити напад и маскар недужних војника – поручује Савчић.

За премијера Српске Радована Вишковића „Тузланска колона“ је злочин без казне. Несхватљиво је да се у Тузли овај дан годинама слави као дан одбране града.

– Данас Тузла слави ослобођење. Од кога? Од дјеце која су пошла својој кући. Ко их је напао? Од кога су се бранили? И онда каже нам се БиХ би требала бити сигурна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама, извините, нешто се не осјећамо сигурни – нагласио је Вишковић.

Злочин на тузланској Брчанској Млати 1992.године догодио се 12 дана послије злочина над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Испоставиће се да су ови злочини били увод у бројна страдања српског народа у протеклом рату. Данашња порука из Бијељине је универзална – не заборавимо, да се не би поновило.

Израз: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар