Идентификовани и сахрањени посмртни остаци Србина са Кордуна

Данас је Документационо информациони центар „Веритас“ од родбине добио информацију да су идентификовани и сахрањени посмртни остаци Србина Стеве Копача сина Милана, рођеног 1947. године у Чремушници, општина Вргинмост, који се водио међу несталим особама од 9. августа 1995. године.

Стево је по Извјештају ХХО за бивши УН сектор Сјевер од 01. јула 2000. године убијен на бициклу на путу у селу Видушевац.

Бранко Копач је 28. маја 2012. године, преко Веритаса и Комисије за нестала лица Владе Србије, поднио молбу Уреду Владе РХ за заточене и нестале да ексхумирају и идентификују посмртне остатке његовог брата Стеве Копача.

У молби је навео да је његов брат Стево био инвалид од 1986. године, па као такав да и није био војно ангажован. До “Олује” је живио у селу Чремушница на кућном броју 113 са оцем Миланом.

Дана 8. или 9. августа 1995. године, Стево је кренуо од куће бициклом цестом у правцу Загреба. На отприлике три километра даље од куће у засеоку Ерори наишао је камион са хрватским војницима, те су се зауставили и скинули Стеву са бицикла и утрпали га у камион гдје су га тукли, а затим га из камиона пребацили у оближњу дрвену кућу, гдје су га наставили тући и мучити, а потом га објесили на орах поред цесте испред дворишта Стевана Станојевића званог Баста на кућном броју 33 у Доњој Чремушници. Ову сцену и јауке видјеле су и чуле комшије из оближњих кућа од којих неки и данас живе у том селу.

Стевин леш су могли видјети сви који су пролазили цестом Блатуша – Загреб. Након три дана леша више није било на ораху, а мјештани су видјели људе који су копали раку у Бастином дворишту на тридесетак метара уз стазу која води са главнога пута у двориште породичне куће, а до куће има још неких 15 метара, па претпостављају да је на том мјесту покопан управо Стевин леш.

У истом дворишту према казивању мјештана налази се још једна локација, десетак метара даље од прве гледано ка унутрашњости дворишта. Мјештани тврде да су на ове двије локације покопани посмртни остаци најмање петоро људи.

Веритас не располаже информацијом када је извршена ексхумација посмртних остатака. Идентификација је према саопштењу Министарства хрватских бранитеља од 29. септембра 2022. године, обављена исти дан на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу, када је проведена звршна идентификација посмртних остатака шест особа чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНА. У том саопштењу се наводи да су посмртни остаци пронађени и ексхумирани са подручја Сисачко-мословачке, Бјеловарско-билогорске, Бродско-посавске и Вуковарско-сријемске жупаније.

У саопштењу се не наводе имена идентификованих, па нам друга имена идентификованих, осим већ поменутог Стеве Копача, још нису позната.

Посмртни остаци Стеве Копача по информацији коју смо добили од његовог брата Бранка сахрањени су 7. октобра 2022. године на мјесном гробљу у Горњој Чремушници.

Из већ поменутог саопштења Министарства хрватских бранитеља, произилази да Република Хрватска трага за још 1.830 особа несталих и смртно страдалих током рата деведесетих, без навођења националне припадности жртава. Према Веритасовим подацима на дашњи дан трага се за још 1.516 особа српске националности, од којих се чак око половине не налази на списку несталих особа на подручју РХ којег води МКЦК, а на којег се позива и Министарство хрватских бранитеља.

Д.И.Ц. Веритас

Нема коментара

Напишите коментар