АКТУЕЛНО:

Обиљежено 27 година од страдања Срба у западној Крајини

У Мркоњић Граду је обиљежена 27.годишњица од страдања Срба у 13 западно-крајишких општина, када су ово подручје окупирали припадници Хрватских оружаних снага, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, потпомогнути НАТО снагама.
Парастосу које је служило служило локално свештенство присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, потпредсједник Народне скупштине Републике Жељка Стојичић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Након парастоса, положени су вијенци код спомен-обиљежја масовне гробнице у Градском гробљу, као и код Централног споменика погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.
https://www.youtube.com/watch?v=2jnIGQmmoCc&t=3s
Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске.

Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар