Идентификовани остаци још двоје Срба убијених у акцији „Бљесак“

Посмртни остаци обје жртве, чији идентитет није саопштен, пронађени су 2021. године приликом разминирања терена у шуми код Окучана и Шуметлици.

Њихова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породица.

Од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, Србији је омогућен мониторинг, па је у складу с тим идентификацијама присуствовао и мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије, кроз овај процес су од 2001. до 2022. године из регистрованих, масовних гробница, појединачних гробних мјеста и других необиљежених локација на територији Хрватске, ексхумирани посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности.

Од тог броја, породицама су, ради сахране, предати посмртни остаци око 990 идентификованих жртава, наводи се у саопштењу.

Операција „Бљесак“ била је војно-полицијска акција коју су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године под руководством предсједника Хрватске Фрање Туђмана на територији Западне Славоније, тада у саставу Републике Српске Крајине са намјером етничког чишћења тог простора.

Иако је у вријеме напада, подручје Западне Славоније било под заштитом снага УН, за само 36 часова протјерано је око 18.000 преосталих Срба, а, према досадашњим подацима, убијено 283 међу којима 57 жена и деветоро дјеце.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар