Име пуковника Гушића биће записано златним словима у историји одбране српског народа

Име ратног команданта Невесињске бригаде Војске Републике Српске пуковника Новице Гушића остаће записано златни словима у историји одбране српског народа у одбрамбено-ослободилачком рату и стварања Републике Српске, поручено је данас у Невесињу на комеморативном скупу поводом његове смрти.

У име бораца и команданата Невесињске бригаде, пуковник Ранко Продановић нагласио је да је Гушић одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине и Републике Српске када је у јуну 1992. године стао пред војску и народ који се у расулу повлачио из долине Неретве и казао да нема даљег повлачења.

Продановић је нагласио да је Гушића красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

„Пуковник Гушић био је мој командант бригаде и поносан смо што смо извршили наш ратни задатак. Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије“, рекао је Продановић.

Он је нагласио да је Гушић у посљедњим данима свога живота дао своју задњу команду – „Борци и народ у Републици Српској морају да буду јединствени, јер смо сви пролазни, а она мора бити трајна“.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић рекао је на комеморацији да је Гушић био легендарни командант.

„Ово су увијек најтежи тренуци у животу, посебно када испраћамо овакву људску и војничку величину. Увјерен сам да Новицу Гушића испраћамо у вјечност кроз сјећање и памћење бораца и народа Републике Српске. Он је за живота постао мит и легенда, а легенде не умиру“, рекао је Савчић.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синша Шиповац нагласио је да ће борци Невесињске бригаде вјечно бити поносни на свог славног команданта који је одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је Гушић задужио своју Херцеговину и обиљежио једно вријеме.

Авдаловић је подсјетио на пресудну улогу генерала Гушића приликом формирања Невесињске бригаде у јуну 1992. године када је из расуте војске направио јединицу која је за само неколико мјесеци извојевала најтеже битке и прва у Републици Српској одликована Орденом Немањића.

Он је подсјетио и на Гушићеву хуманост и људскост.

„Када је у Митровданској офанзиви заробљен први хрватски војник, Гушић је наредио да се заробљен човјек не смије ни прстом таћи“, рекао је Авдаловић.

Потпредсједник Борачке организације Невесиње и члан Гушићеве породице Војин Гушић подсјетио је да је Гушићева жеља била да буде сахрањен у Невесињу међу својим прецима, те да је његова порука увијек била да борци и народ буду сложни.

Комеморацији је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, народни посланици, представници општина из источне Херцеговине, борачких организација и бројни саборци.

Пуковник Гушић биће сахрањен на Српском православном гробљу Дреновик у Кифином Селу уз највише војне почасти, а опијело ће служити владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Посмртна поворка кренуће у 14.00 часова испред Цркве Вазнесења Господњег у Невесињу.

Ратни командант Невесињске бригаде Војске Републике Српске преминуо је у Београду у 8. марта у 79. години.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар