АКТУЕЛНО:

Одржан 6. Сабор Морполачана

Морполачани су се по 6. пут окупили у ресторану Џо у Батајници, 7. марта. Овим окупљањем покушавају да једни друге не изгубе из вида и сачувају сјећање на своје спаљено и девастирано село, које некада од 400 становника има сада тек 40.

Oрганизатори ове вечери били су Светислав Томашевић, Драган Мандић, Горан Ромић, и Ален Ромић, уз помоћ старије уигране екипе.

Иако у малом броју и у Морполачи су организовали Сабор, у исто вријеме као и у Београду. Испекли су јагње и прасе, играли су балоте. Душанка Клеут је нагласила да се нада да ће једног дана да се сви окупљају у вољеном селу.

Миодраг Линта предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону је по 6. пут гост Сабора Морполачана.

– Село Морполача је јединствено по величанственом крсту величине 6,5 метара. На тај начин је послало сјајну поруку да је то наш крај, мјесто гдје су живјели наши преци и да се никада нећемо одрећи не само Морполаче, него ни Крајине – рекао је Миодраг Линта и упознао све присутне са сједницом Народне супштине Србије која је одржана прошле недјеље.

На сједници се расправљало о правима бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. У том Закону се не признају крајишки борци и Миодраг Линта једини посланик из владајуће коалиције није гласао за тај закон.

– Ми на овоме нећемо стати, наставићемо када заврше избори да се боримо да се признају крајишки борци. Ако нису признати борци, нису признати ни Крајишници. То је велика неправда према нашем народу, јер ми нисмо водили никакав приватни рат, борили смо се часно и поносно за свој народ.

Вишња Клеут је прочитала са кнедлом у грлу стихове пјесме  У славу Тоди у којој је сваки стих заливен Вишњином сузом. Пјесма говори о страдалом младићу Тодору Мандићу , који је страдао у ратним дејствима.

–  Ми бринемо једни о другима, помажемо се, јако смо сложни и ове године смо анимирали и млађе да учествују у организацији нашег Сабора Морполачана.

Колико су Морполачани посебни говори и чињеница да се шале на свој рачун да „лажу за медаљу“, па тако за најбољу лаж се добија и медаља, прошлогодишњи побједник Невен Дрча је медаљу предао овогодишњем побједнику Саши Ћосићу.

На сабору Морполачана је наступао и најмлађи гуслар, члан Гусларске школе Сандић Свевлад Симанић.

Присутне су забављали Борис Вулетић, Зоран Пећанац и Миле Делија.

Уз тактове крајишке музике, Морполачани су се веселили до раних јутарњих часова, срећни што су се и ове године окупили у великом броју.

Организатори 6. Сабора Морполачана поручују да ће се сљедећи сабор одржати у јануару.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар