Свечано обиљежен Међународни дан жена

У суботу 7. марта 2020. године, у Дому РВИ Београда, у Свечаној сали  Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије је, као дио реализације Програма, „КО ИСТОРИЈУ ЗАБОРАВЉА, ОНА МУ СЕ ПОНАВЉА“, подржаног од стране градске управе града Београда, Секретаријата за социјалну зашиту, за период април2019/март2020. године, за своје чланице (укупно у Удружењује  72 жене), организовало  скромну свечаност поводом обиљежавања  Осмог марта, Међународног дана жена.

За преко 50 присутних, чланова удружења и „гостију“, представника СУБНОР-а, Србије, града Београда и ОО Савски Венац, као и представнике истих или сличних удружења, одбора, Секција ратних јединица, Завичајних клубова и сл.,  пјесме, игре, скромног послужења, расположења, другарства, али прије свега топле атмосфере, није недостајало!

Поздрављајући све присутне , захваљујући им  се на одазиву, МАРИЈА ОБРАДОВИЋ, предсједница и заступница удружења, отворила је Свечану сједницу и прочитала пригодни реферат.

ВЕЉКО ЖИГИЋ, заменик предсједника и одговорно лице за реализацију програма рада и активности Удружења,  свим женама, а првенствено женама – борцима НОР-а, честитао је Осми март, Дан жена, истакавши како су жене, не само оне са „пушком у руци“, већ и оне које су на било који други начин помагале партизански покрет, дале велики допринос ослобођењу земље и побиједи над фашизмом, у Другом Свјетском рату.

–Осмог марта цијели свијет се сјећа и присјећа лика и дјела Кларе Цеткин, Розе Луксембург и др, а ми треба да се сјетимо лика и дјела КАТЕ ПЕЈНОВИЋ, НАДЕ ДИМИЋ, СПАСЕНИЈЕ ЦАНЕ БАБОВИЋ, ЉУБИЦЕ ГЕРОВАЦ, ЈОВАНКЕ БУДИСАВЉЕВИЋ и многих других, које су се, кроз НОР и НОБ, не само бориле за ослобођење земље од окупатора, већ и за слободу, правду, једнакост и равноправност, у цјелини – истакао је В. Жигић.

Након тога је минутом ћутања одана почаст, не само женама – борцима НОР-а, већ и свим женама борцима, против дискриминације, за остварење људских права и слобода, неовисно о нацији, боји коже, полу, доби…!

Да све буде у духу његовања традиције и обичаја, потрудили су се, Радован Обрадовић и Дражен Растовац, у улози домаћина (поред поздрава и добродошлице дамама  уручили су по један каранфил и по један пригодни беџ).

Мирјана Лалић, која је прочитала 2 пјесме, о Лици и Личанима, Босе Радеке из Коренице, као и Славко  Вигњевић, пригодном рецитацијом, али и фрулаш Мића Ковачевић, који је на фрули одсвирао 10-так завичајних и родољубивих и то са подручја бивше СФРЈ, односно са подручја Лике, Кордуна и Баније, али и Босанске Крајине!

Уз пјесму и игру „родног краја и завичаја“ Радована Тртице, Сретена Родића, Ане Петровић и Бранке Мосуровић и  скромно послужење протекло је дружење.

Нема коментара

Напишите коментар