Славонци у Холивуду по 6. пут заиграли тарабан и славонско криво коло

Завичајно удружење Славонаца окупило Славонце у ресторану Холивуд на Лединама 7. марта у Београду.

Предсједник Удружења Зорислав Шимић је поздравио све госте и с обзиром да почасни предсједник др Славко Симеуновић није био присутан, позвао је предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодрага Линту да отвори вечерашње дружење напомињући да поред свих активности које има као народни посланик, ипак стиже и на многобројна крајишка дружења.

Да се трагедија и катастрофа Славонаца своди у Србији на Бљесак потврдио је и Миодраг Линта, поручујући да се не смије заборавити да је током јесени и зиме 1991. године са подручја већег дијела Славоније протјерано преко 70.000 Славонаца.

– Поред свих трагедија које је српски народ доживио, ипак нисмо клонули духом. Славонци су наставили да се боре у новом завичају, борећи се за егзистенцију, али нису заборавили ни традицију, обичаје и своју културу – рекао је Линта и поручио да се на потомке преноси оно што чини наш идентитет.

Како су Славонци познати као вриједан и гостољубив народ, гдје се увијек може затећи пуна трпеза и весела атмосфера, тако да ни Линта кући није отишао празних руку. Вриједне руке Мице Козар Шљубура и Љубице Михајлија Трглавчник су направиле корпу од тијеста и у њој разне јестиве ђаконије. Поред те величанствене корпе, предсједника Одбора су окитили и пешкиром.

Зорислав Шимић је поздравио и књижевницу др Славицу Гароња као и Зорицу Влајинић и Сњежану Живковић Станишић из ЗУ Сава Мркаљ.

Славица Гароња иако није рођена у Славонији, љубав према српском народу Западне Славоније носи у срцу од дјетињства. Мајка ју је свако љето водила у Славонију код баке, Марије Ћурчије.

– Моја бака је била велика казивачица народних пјесама и уопште зналац усмене традиције чудесне меморије. Све што сам упила у дјетињству, остаје заувијек. Тако је мени тај јединствени дух народа и говор Срба Западне Славоније остао у слуху, потом је преточен у књиге.

Гароња наводи да је сигурна да је народ Западне Славоније најдушевнији, најпитомији народ на свијету.

– Зато сам му се враћала кад год сам могла. Сада су тамо пусти предјели, али Славонија је тамо гдје сте ви! Зато је важно да његујете оваква окупљања, ваше криво коло и тарабан, ваш говор и у њих да укључите вашу дјецу – рекла је Славица Гароња која је овом приликом промовисала књигу Парусија – гласови испод папрати.

Славица Гароња је и један од аутора књиге Баштина крајишких Срба која је изашла у издању ЗУ Сава Мркаљ, а књигу је представила предсједница Удружења Зорица Влајинић.

Баштина крајиших Срба, књига за коју ће већина Крајишника бити заинтересована. У њој се обрађује историја, књижевност, језик, традиционална књижевност, сакрална баштина и традиционално пјевање. Аутори који су дали велики допринос у стварању ове књиге су др Светлана Шеатовић, др Софија Божић, академик Павле Ивић, др Славица Гароња, др Душан Иванић, који су сваки из своје области написали квалитетне радове као и Сања Ранковић и Љиљана Стошић.

Како то обично бива код Славонаца подијум је био пун, пјесме и игре није мањкало.

Поред домаћина који су извели чувено славонско криво коло и тарабан.

Публику су обрадовали и наступи Кордунаша из Инђије – Кордун изворна група.

Посебно запажен наступ су имале младе даме, студенткиње Факултета музичке умјетности. Оне су отпјевале стару славонску сватовску пјесму, а припремили су их проф. др Сања Ранковић, и мр Милош Рашић који су дугогодишњи сарадници ЗУ Славонаца.

На овој вечери солиста није мањкало, тако да су се микрофона латили Славољуб Алексић, Рајко Лалић, Бранко Бјелајац и једна дама Јеленче, а у музичкој пратњи су им били Милан Џодан – хармоника, Немања Вукојевић – клавијатуре, тамбурица самица Перо Тарбук.

Посебно симпатичан је био млади Небојша Дешић који је читао стихове пјесме своје мајке Данијеле Бојанић Дешић Избјеглица.

Чланови Удружења су изненадили најстаријег члана Славка Мајсторовића и уручили му поклон поводом његовог рођендана.

Како то обично бива на славонским вечерима, организован је и Плес срца, побједнички пар – Јелена Зјалић Јеленче и Здравко Вуксановић освојио је викенд за двоје у Сремским Карловцима у Карловачком конаку.

Спонзори: Дмитар Мићо Јовић из Висконсина, ресторан Карловачки конак Сремски Карловци, ПДМ Агрофруит Пударци, Земљорадничка задруга Сланкаменка Нови Сланкамен…

Водитељка Далиборка Царевић је била на висини задатка.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар