Импровизација уместо Дана српске културе у Умагу

Пошто су ове године, услед епидемиолошких мера, званично отказани Дани српске културе у Умагу, организатори из локалног пододбора СКД „Просвјета“ позвали су у госте децу из Крњака.

Чини се како организатори Дана српске културе у Умагу баш немају среће што се тиче одржавања ове манифестације. Дугогодишњу традицију, другу годину за редом, Град Умаг поново отказује због епидемиолошке ситуације. Чланови умашке Просвјете због тога нису нити мало срећни, међутим снашли су се и одржали мини верзију традиционалне манифестације на свој начин у среду 18. августа.

– Већ другу годину нам забрањују да одржавамо концерте на Тргу слободе. Необично ми је да се сваки други дан одржавају концерти у организацији Града Умага, али нама не дозвољавају због мера. Концерт ће бити организован и вечерас, а обично ту буде „човек на човеку“. Ипак, снашли смо се. Позвали смо децу из Крњака и импровизујући, направили смо својеврсну замену за Дане српске културе. Децу, чланове СКД „Просвјета“ пододбор Крњак, обукли смо у народну ношњу те смо након кратког дефилеа наступили на Тргу слободе, где је иначе манифестација требало да се одржи – прича председник СКД „Просвјета“ пододбор Умаг Цветко Јовановић.

Уз децу, дошли су и старији чланови пододбора из Крњака, али они нису наступили, па су једини носиоци програма била деца.

– Деца су играла на музику коју смо пуштали са компјутера, била је то импровизација чисто да испоштујемо традицију. Плесали су пар игара, и онда смо имали још један дефиле кроз центар до другог трга где су фолклораши одиграли још један блок. Што се тиче дозволе за одржавање манифестације, коју нисмо добили, из градске управе су нам рекли да је потребно да се обратимо надлежној институцији која се налази у Пули, а они су нам забранили. Међутим, опет понављам, сваки други дан се нешто догађа у организацији док је све друго забрањено – објашњава Јовановић.

Вапај за подмлађивањем српске заједнице у Умагу

Срби у Пули – чување идентитета на крајњем западу Републике Хрватске

Више среће нису имали нити организатори у Пули. Иако су прошле године организовали свој део Дана српске културе, ове године се то није десило ни у највећем истарском граду. Ипак, програм на којем су требало да учествују фолклораши из Бијелог Брда одгођен је за средину септембра па се организатори надају позитивном исходу и да ће Срби из Истре и ове године, након прошлогодишњег наступа Ансамбла народних игара Српског културног друштва „Просвјета“ из Вуковара, имати прилику да погледају наступе сународника са истока Хрватске.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар