АКТУЕЛНО:

In memoriam: ДУШАН СЕКУЛИЋ

7. 12. 1947–26. 8. 2022.

Има тренутака када речи губе сваки смисао, када мисли навиру као бујица , а емоције не дозвољавају да искажемо оно људско, пријатељско, породично искрено и дубоко осећање и бол.

Драги наш Дуле,

данима смо очекивали вести о бољитку и опоравку, о повратку својима најмилијима, својим обавезама и пријатељима.

Рођен у вријеме кад му није вријеме, вријеме послијератних турбуленција, сеоба и сиромаштва , од оца Милића и мајке Бранке досељених у Чонопљу, расте и завршава основну школу. И баш то мјесто, Чонопља, остаје вјечити дужник Душановој оданости и његовању традиције и културе Срба досељених са Кордуна.

Пресељењем у Сомбор укључује се као и сви млади тог времена у разне омладинске организације које су пружале боље и више информација, сазнања и забаве.

Феријални савез и музичка омладина као и запослење у Музичкој школи Петар Коњовић у Сомбору одредиле су пут деловања у музичком свијету, а све вођен директором школе Драгославом Митровићем.

Тако постаје стуб и организатор музичког фестивала Деце Војводине, рада Градског пјевачког друштва и дувачког оркестра, сарадника и члана КПЗ Сомбор, Одбора за сарадњу са градовима Сомбор – Баја, Сомбор – Осијек – Суботица, Савез аматера Војводине, сарадник КУД-а Вук Караџић Чонопља, али и један од носилаца оснивања, рада и ширења дјелатности ЗУС Коријени  Сомбор и сарадње са Србима дијаспоре којима сједиште и окупљање, представљање културног блага постаје наш град Сомбор, у простору Српске читаонице Лаза Костић Сомбор.

Пливање за часни крст, литије, наша ћирилица као идентитет српског народа, спортски сусрети, надметања и сарадња и са Војском Србије су велики подухват и промена у свијести нашег рода.

Узвратним посјетама и везе са културним прегаоцима донијеле су богат и садржајан културни живот у нашој средини.

Једна од значајних улога била је и помоћ КУД-у Вук Караџић из Чонопље да опстане у намјери и сачува културу завичаја, да подстакне рад друштва и помоћ у стипендирању ученика стипендиста СПД Привредника Загреб, ликовним дјелима умјетника Сомбора, цијеле Србије и Српске Крајине.

Посебан допринос је сарадња са Српском православном црквпм од које је за свој предан рад  добио благослов и помоћ у стваралачком напору чувања идентитета.

У години јубилеја нашег Вука први пут ниси испунио обећање и планове о заједничком радовању и поносу оствареним резултатима.

Рођени у нашој Чонопљи, у истој улици, на раздаљини неколико кућа, везани пријатељством наших родитеља, кумством и љубављу према завичају, нашем Кордуну, традицији и поштовању различитости, био си и остао наша подршка и глас разума у тешким тренуцима.

Пружао нам је информације о програмима, повезивао са музичким и фолклорним стручњацима, селекторима, те нас упознавао са пропозицијама такмичења и отварао пут учешћа на фестивалима. Радио је на јединству и квалитету, али и ширењу културних вриједности.

Само неке су:

*Музички фестивал дјеце Војводине је немјерљив допринос хорском, оркестарском и фолклорном стваралаштву пуне двије деценије. Данас те манифестације нема у Сомбору.

*Рад у културно-просвјетној заједници Сомбор цветао је у професионалном и аматерском смислу који је повезивао удружења и размјену програма. И тога данас нема.

*Рад у комисијама општине и региона, Покрајине вреднован и цијењен од стручних и професионалних установа и појединаца.

* Немјерљив допринос је оснивање Завичајног удружења Коријени у Сомбору те успостаљена сарадње са удружењима Срба од Мађарске до удружења Срба у бившим републикама, заједничких програма, посјета значајних културних мјеста и ширење толерације као и упознавање са културним благом града Сомбора.

* Манифстација Дани дијаспоре и Ћирилица пише срцем вратила нам је идентитет.

* Залагање и сарадњом са српском православном црквом враћене су традиционалне литије и пливање за часни крст и савршена сарадња са представницима Војске Србије, али традиционалне игре у вишебоју.

*Статус српске читаонице, уређење простора захтијевао је труд и одрицање људи Удружења и појединаца и одсуство из породичног гнијезда. И то су најмилији подржали знајући колика је твоја љубав и посвећеност највећем благу унуцима и унукама.

* Посебно залагање за опстанак и записе нематеријалног културног блага Срба са Кордуна  заправо укључује цијелу породицу који су помагали и стрпљиво истрајавали у одсуству и друштвеној активности. Рад нашег КУД-а градио је на вјери, одлучности на истрајавању мијењања свијести окружења. Остаје у Чонопњи и етно кутак и спомен соба дјеци логорашима као немјерљив траг постојања.

* Ликовна колонија Сликари доброг срца за Привредник Загреб је великим дијелом заслуга нашег Душка.

Ових дана  реализовали смо пројекат Нашој деци да знају ко су им преци оставили мурал И Вук и Сава Мркаљ са нашим ћириличним писмом и поруком да морамо учити цијелог живота .

Дугујемо извињење породици што смо им одузимали тренутке среће, али знајте да га његова дјела остављају у срцима људи из свих крајева о чему говоре изрази саучешћа, невјерице и туге.

Са вјером да праведници и људска громада, душа Душанова, за све што нам је оставио, заслужују мјесто у звезданим висинама.

 

Слава ти и хвала драги наш Дуле.

Породици искрено саучешће и снаге да велики губитак издрже у заједништву и љубави.

Легендо, почивај у миру Божјем!

 

 

Сомбор 27. 8. 2022.                                                                                                                          Милка Боснић

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар