ОДРЖАНИ 13 ДАНИ ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ У КЉАЈИЋЕВУ

Љубитељи шљиве и њеног дестилата ракије шљивовице окупили су се у недељу 11. септембра 2022. године у Кљајићеву на Бурдушевом Брду по 13 пут на манифестацији ДАНИ ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ. И поред релативно лошег времена у Бачкој, киша је и овога пута заобишла Бурдушево Брдо (а падала у Кљајићеву), и учинила да све протекне у најбољем реду, баш онако како су се организатори и надали – у такмичењу и дружењу.

– Ова манифестација прераста у значајан догађај на подручју Телечке висоравни. Наиме, ова туристичка приредба, по своме садржају и необичности, јединствена је у Србији. Удружење виноградара и воћара „Висови“ је окупило поклонике добре капљице ракије шљивовице печене на традиционалан начин у бакарним казанчетима. Угостили су произвођаче, љубитеље божанске капљице, мајсторе и њихове помоћнике, који су се надметали за најбољу ракију шљивовицу.

Такмичари су имали исте услове, обезбеђен је ком из засада шљивика Удружења уз ложење на дрва, а посебна драж је што се такмичење одржава у истом воћњаки где су шљиве од ког се пече ракија.Такмиичари осим из Кљајићева су пристигли из Сомбора, Стапара, Црвенке, Леније и Чуруга укупно 9 мајстора и њихових помоћника – обавестио је Бранко Шоштарић Шоле, председник Удружења ВИСОВИ, и наставио:

– Присуство новинара ревије и портала ТОПСРБИЈА Мише Берчека је велико јер је препознао значај и величину манифестацију „Дани веселе машине“. Долазак Драган Вукотића Вукоте, организатора престижног догађаја РОГАЉ који се одржава на Салашу 137 на Ченеју, где је прошле године међу 30 одабраних манифестација Војводине представљена активност Удружење ВИСОВИ, такође је велико признање, јер смо могли да чујемо његове импресије и сугестије и да разменимо утиске.

Манифестацију су подржали и бројна сродна удружење и гости пристигли из Малог Иђоша, Нових Козараца, Стапара, Меленаца, Накова, Црвенке, Сивца, Стара Моравица, Бајмока и Станишића, Нишића, Риђице, Чуруга, Темерина, Апатина, као и представници Завичајног клуба Кордунаша, Удружење бораца из Кљајићева, представници Растине, Амур Кљајићево, МЗ Кљајићево, гости из Новог Сада, Крајишки културни центар, представници Ликовне групе 76.

– Велики значај и допринос манифестацији било је присуство градоначелника Сомбора Антониа Ратковића, градског већника Слободана Станића, државне секретарке Душанке Голубовић и секретара скупштне града Сомбора Даније Дубајић, јер су препознали значај ове манифестације која има своје место у Граду Сомбору као потенцијал за неговање и надоградњу. Потврда томе је и чињеница да је на заједничком ручку било преко 120 особа. Чланице удружења РУБАЦ из Кљајићева су спремиле уштипке и дале допринос самој организацији манифестације.

– Потрудили смо се да будемо добри домаћини. У пријатној добродушној атмосфери су сами гости обилазећи казане, такмичаре и обиласком засада винограда и воћњака на Бурдушеву брду размењивали утиске везане за ову 2022. годину и искуства везано за сушу велику која ју је обележила. За добар мени се побринуо у јутарњим сатима, након попијене прве чашице ракије, тандем Вулетић – Дерета у спремању домаће кобасице у котловини, а за ручак је врстан мајстор Ђоко Драгојевић спремио овчетину са слатким купусом. Све се то касније залило добрим вином са Телечке висоравни. За добру атмсферу се побринуо оркестар Бране Поповиће који је уз живу песму разгалио грла приутних..

Најтеже је било судијама Никици Шјатовић, Георги Лазарову, Нико Бадовинац, јер су овога пута одлучивале у нијансе у најбољој есенцији из такмичареских казана. Прво место за 2022. припало је екипи из Чуруга Пешић и Душан Гаврић, друго Марку Гвојићу и Сими Бунчићу, а треће Славку Поповићу и Пепи Радошевићу (обе екипе из Кљајићева). Они су поред диплома и медаља на дар добили уметнички рад који је осмислио познати сомборски сликар Јене Вишинка.

У оквиру ове манифестације одржан је по 10. пут ЗЛАТНИ ДЕСТИЛАТ РАКИЈЕ ШЉИВОВИЦЕ – оцењивање ракија из 2021. године и старије. Пристигло је 75 узорака из целе Војводине и Србије. Прво место је освојила ракија др Влашки Милојка, друго Перо Античевића оба из Сомора, док је треће место освојио Драгољуб Павлович из Стапара.
Од ове године је уведено и проглашење најбоље ракије из Кљајићева, а то престижно звање припало је Дејану Сучевићу. Сви награђени су на дар добили уметничке слике и припадајуће дипломе и медаље.

Ову манифестацију су подржали бројни спонзори, а свакако највећи добринос су дали чланови Удружења и њихови пријатељи на помоћи саме организације.

Више фотографија на нашој Facebook страници: https://www.facebook.com/topserbia

 

Нема коментара

Напишите коментар