In memoriam: Љиљана Колар Анић

Отишла је проф.др,емеритус, научни савјетник, Љиљана Колар Анић 17.6.2023. у вјечност, остављајући тугу својој породици, колегама научницима, пријатељима, студентима, банијском завичају, Србији и вољеном Београду.

Љиљана је рођена 22.8.1947. у Вировитици, гдје је отац Здравко радио као генерал мајор у служби ЈНА.

Основну школу је завршила у Земуну. Прву београдску гимназију 1966.г. Природно-математички факултет група за физичку хемију.Дипломирала је 1970. Магистрирала је 1974. а потом и докторирала 1978. На истом факултету је провела цијели радни вијек. Након пензионисања радила је као научни савјетник у Институту за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду 2013-2014. Била је на постдипломском студију на Слободном универзитету у Бриселу под руководством проф. Илуа Пригогине-а, добитника Нобелове награде за хемију 1977.

Објавила је два уџбеника, једну монографију и неколико монографских радова. Аутор је преко стотину научних радова и великог броја саопштења на међународним и домаћим конференцијама. Била је руководилац више међународних и домаћих пројеката. Велике заслуге је имала у развоју научне области у Југославији, односно Србији, на основу чега је стекла и међународну репутацију. Своја научна сазнања уградила је у наставу у предмету Статистичка термодинамика, Динамика нелинеарних процеса и Хемијска реактивност, као и наставу на докторским студијама из предмета: Моделирање и симулација сложених процеса и Осцилаторне реакције у хемији, физичкој хемији и биохемији. Увела је многе студенте, данас познате научнике, у свијет науке.

Била је члан Јужнословенске Академије наука од 2013. И једна од оснивача Друштва физикохемичара Србије. Објавила је уџбеник Основи статистичке термодинамике 1995. у више издања. Као коаутор: Динамика нелинеарних процеса 2011. Аутор је текста у престижној великој свјетској енциклопедији ( Љиљана Колар Аниц ет ал, Цхаптер 23 Осциллатинг Органиц Цхемистрy).

Све што је урадила имала је свесрдну помоћ свог брачног друга Слободана и синова Владимира и Уроша. Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније, поносно је што си била активан члан нашег удружења, јер си наставила традицију свога оца, једног од оснивача овог удружења у Београду. Драга Љиљо велико ти хвала као и твом драгом супругу Слободану на вашим донацијама за штампу књига бројних аутора са твоје Баније и Крајине. За сву хуманост и дивне људске вриједности.

Живјећеш са својим књигама и у нашим срцима, потпомогнутим бистрим мислима.

Испраћај је у суботу 24.06.2023. од 10:15 на Новом гробљу у Београду.

Милош Бајић
Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар