Институције ФБиХ не желе да помогну Србима

Институције Федерације БиХ не желе да помогну у рјешавању проблема са којима се суочавају Срби у овом ентитету, а дио њих се односи на заштиту имовине, изучавање матерњег језика и социјалну заштиту, речено је данас на састанку Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, одржаном у Народној скупштини.

То је процес о којем многи избјегли Срби нису информисани, а пријети им губитак имовине.

Истакнут је и проблем у вези са здравственом заштитом у пограничним дијеловима Федерације.

– Без помоћи влада Српске и Србије ми не можемо ни да изучавамо наш језик, вјеру, културу, тако да очекујемо значајнију помоћ у наредном периоду. Посебан акценат ставили смо на здравствену заштиту. Ми имамо потписан споразум из Дрвара, Гламоча и Грахова, са Министарством здравља, али дешава се да се људи врате са Паприковца или болнице у Приједору, а да нису добили услугу коју су очекивали. Тако да тај споразум не функционише у правом слислу ријечи – рекао је делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да ова институција жели да помогне у рјешавању проблема Срба у ФБиХ.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да се питање здравствене заштите односи на погранична мјеста између Српске и ФБиХ

– Била је покренута иницијатива како да се тим људима омогући да користе здравсвену заштиту као и осталим грађаним Српске – рекао је Клокић.

Данашњем састанку присуствовао је и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при МИП-у Србије Арно Гујон.

– Ми смо дошли да заједно са представницима Српске и Срба у ФБиХ видимо како можемо покренути и проширити кампању коју смо кренули прије неколико мјесеци око информисања Срба порјеклом из ФбиХ о процесу усклађивањ земљишних књига и катастра, током којег постоји ризик да изгубе своју имовину, а да о томе не добију ни обавјештење – навео је Гујон.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар