АКТУЕЛНО:

Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изјаве да је „Рачак измишљен”

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић осуђен је данас на годину дана затвора на поновљеном суђењу у Приштини по оптужби за „подстрекивање етничке мржње и нетрепељивости”, а поводом његове изјаве да је Рачак измишљен.
Казна ће се извршити након правоснажности ове пресуде, преноси РТС.
Судско веће основног суда у Приштини, после гласања, објавило је пресуду по којој је оптужени Иван Тодосијевић крив зато што је, док је био министар и локални функционер, „подстрекивао етничку мржњу и нетрпељивост”.
Иван Тодосијевић је првостепено осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20. година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбардовање.
Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини, преноси Танјуг.
Браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели Врховном суду.
Веће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

 

Влајић: Жалићемо се, очекујем да ће пресуда бити укинута

ПРИШТИНА – Небојша Влајић, адвокат Ивана Тодосијевића, који је данас у Приштини осуђен на годину дана због „подстрекивања етничке мржње и нетрепељивости”, најавио је да ће уложити жалбу Аплеционом суду у року од 15 дана од добијања пресуде.
Влајић је за Косово онлајн оценио да Основни суд у Приштини „лута кроз право и кроз законе” и понавља исту грешку као код првог суђења.
„Основни суд у Приштини је први пут изрекао казну од две године, а сада од годину дана. Како је могуће да за исти догађај, где се није променило ништа за две године, изрекну казне које се оволико разликују”, упитао је Влајић.
Он је изразио уверење да Апелациони суд у Приштини има другачије мишљење о овом случају и истакао да је Врховни суд укидајући пресуду показо да је то тако.
„Очекујем да ће се и ово завршити као што се прошли пут завршило да ће ова пресуда бити анулирана”, оценио је Влајић, преноси Танјуг.
Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић осуђен је данас на годину дана затвора на поновљеном суђењу у Приштини по оптужби за „подстрекивање етничке мржње и нетрепељивости”, а поводом његове изјаве да је Рачак измишљен.
Тодосијевић је првостепено осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20. година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбардовање.
Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини.
Браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели Врховном суду.
Веће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

Селаковић: Данас је сваки Србин Иван Тодосијевић

Пресудом Ивану Тодосијевићу такозвано „косовско” правосуђе покушало је да пресуди читавом српском народу и његовој решености да сачува самопоштовање и не пристане на то да је лаж истина, оценио је данас министар спољних послова Никола Селаковић.
„Частан човек и српски домаћин Иван Тодосијевић осуђен је на годину дана затвора због вербалног деликта, односно смелости да у питање доведе верзију историје коју покушавају да на силу инаугуришу албански сепаратисти помогнути њиховим иностраним спонзорима”, истакао је Селаковић у саопштењу.
Он је навео да је читав српски народ свестан да су догађаји у Рачку, о којима се Тодосијевић одважио да говори, најобичнија подвала и монтирани повод за противправну агресију НАТО на Србију, и истакао да док је наше земље и српског народа биће и оних који ће бити спремни да говоре истину и да се боре да она не буде затрпана лавинама лажи.
„Иван Тодосијевић је велики Србин, а данас је сваки Србин Иван Тодосијевић. Ова срамота и правосудна фарса најбоље показује колико је лажи и лицемерја у мантрама Приштине о такозваном „Косову” као „најмлађој европској демократији”, али и колико су тешки неслобода и зулум које свакодневно трпи српски народ на Косову и Метохији”, указао је Селаковић.
Он је оценио да је Србима на Косову и Метохији, након што су им ограничена готово сва индивидуална и колективна права, данас је званично одузето и право на говор и мишљење.
„Ова пресуда је, при том, на подмукао начин изречена данас, само дан после седнице Савета безбедности УН, јер политичке кукавице у Приштини добро знају да је она најчвршћи аргумент против свих њихових пренемагања о демократији и грађанском друштву и необорив доказ страховладе на самопроглашеном „Косову”, рекао је Селаковић, преноси Танјуг.
Он је поручио да су се преварили ако су помислили да ће ова ствар остати без одговора и да ће српски народ прећи преко прогона једног честитог човека и искреног родољуба.
„За нас је и ова пресуда и њихова лажна верзија историје ништава, и у складу са тим ће се Србија, уверен сам, понашати и на политичком и на дипломатском и на правном плану”, закључио је Селаковић, саопштило је Министарство спољних послова.

Извор: Политика

Нема коментара

Напишите коментар