БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРПСКЕ НЕЗАДОВОЉНА ОДЛУКАМА: Суд БиХ наставља са праксом да осуди што већи број Срба

БОРАЧКА организација Републике Српске /БОРС/ изражава незадовољство поводом хапшења и пресуде шесторици припадника Вишеградске бригаде, јер то представља наставак праксе да се осуди што већи број српских бораца да би се српска војска показала као злочиначка и агресорска.

Осуђујемо овакву праксу и надамо се да ће у другостепеном поступку поменутим српским борцима Суд БиХ узети у обзир све доказе и изрећи ослобађајућу пресуду као што је то данас учинио са командантом Вишеградске бригаде – саопштено је из БОРС-а.

У БОРС-у напомињу да је Суд БиХ више пута показао да нема једнаке аршине према припадницима ВРС и осталих зараћених страна, што се види по броју пресуда и изреченим годинама затворске казне по оптужбама за ратне злочине.

– Најсвјежији примјер за то је недавна пресуда Сакибу Махмуљину, којем је након другостепене пресуде умјесто да заврши у затвору, омогућено да оде на наводно лијечење у Турску – наводи се у саопштењу.

Иако су се српски борци из Вишеградске бригаде редовно одазивали на сва рочишта Суда БиХ која су годинама трајала, из БОРС-а су напоменули да су они јуче изненада ухапшени, а данас им је пресуђено и одмах су упућени у притвор.

У БОРС-у питају због чега и њима није дозвољено да се до окончања поступка бране са слободе.

Суд БиХ осудио је првостепено на укупно 91 годину затвора седморицу бивших припадника Војске Републике Српске за учешће у отмици путника из воза у Штрпцима 1993. године који су убијени на подручју Вишеграда, док је Лука Драгичевић ослобођен оптужбе да је издао наређење за одвођење цивила.

(СРНА)

Нема коментара

Напишите коментар