Из Берана поручено: Не дамо ниједан педаљ свете српске земље

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Косову и Метохији. Грађани су у протесној шетњи од храма Светог Симеона Мироточивог до манастира Ђурђеви ступови исказали протест и истакли уз узвике “Косово је Србија“ поруку да дично Васојево племе даје пуну подршку угроженим људским правима Срба на Косову и Метохији. На скупу је било и бакљи од стране омладине окупљене испред манастира Ђурђеви ступови.

 

Скупу се обратио испред манастира Ђурђеви ступови протосинђел Српске православне цркве Евстатије Драгојевић, који је поручио да може слободно у име окупљених грађана и вјерника Српске православне цркве из Берана да поручи браћи Србима на светом Косову и Метохији да нијесу сами у борби за њихова права и за живот достојан човјека.

-Дијелимо сваку њихову муку и сваку њихову сузу,доживљавамо као своју. Због тога смо вечерас, овдје сабрани у једноме духу у једној љубави, у једној вјери, да чинимо добру ствар, јер кад страда један члан цркве онда страда читава црква.Због тога смо се овдје вечерас и окупили да поручимо да не одустајемо од Косова и Метохије, те наше завјетне земље. Не одустајемо ни од једног педља те свете српске земље. Не одустајемо ни од једног Србина под капом небеском, грлимо га, примамо га и признајемо га за свога. У то име живјели и нека вас све Бог благослови. -поручио је у својој краткој али надахнутој бесједи пуној братске љубави пред неколико хиљада окупљених грађана и вјерника Берана, испред порте древне светосавске светиње Ђурђевих ступова отац Евстатије

Драгојевић је позвао окупљене да својим потписом подрже иницијативу коју је покренула група српских удружења “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“, чији је предсједник професор Горан Киковић да Скупштина општине Беране поништи одлуке Владе Црне Горе на својој територији о признавању такозване републике Косово. Протест је једино јавно данас од свих субјеката подржала Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине, која је у свом кратком прогласу позвала грађане да се придруже протестној шетњи и истакла да је Косово и Метохија, данас окупирана земља и да су на њој погажена основна људска и грађанска права, као што су право на слободу кретања, право на рад, бирачко право и сва права која су гарантована одлукама ОУН као што је и право на живот достојан човјека у двадесет првом вијеку.

 

                                                                                                                              Глас Холмије

Нема коментара

Напишите коментар