АКТУЕЛНО:

Мостар: Бројни вјерници на прослави крсне славе Саборног храма

Српска православна црква и вјерници прослављају празник Силаска Светог Духа на апостоле – Духове, који се слави педесети дан по Васкрсу. Духови су крсна слава Саборног храма Свете Тројице у Мостару, гдје су данас окупили вјерници из свих крајева.

Посебно свечано и празнично данас је у Мостару, гдје се сабрао велики број православних вјерника. Сви желе једно – да што прије буде обновљен храм Свете Тројице у граду на Неретви.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско -херцеговсчки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства.

Владика је поручио да данашњи прзник показује каква је сила и воља господа Исуса Христса и у чему је вјера.

– Сва црква стоји на томе догађају и све прије тога и послије тога што се десило у цркви Божијој добило је смисао и силу. Сам Дух Свети је установио ову цркву. Црква је невидљива. Црква је сусрет сваког од нас у срцу његовом – рекао је владика Димитрије.

Он је нагласио да се онај ко схвати силу Божију, величину и љубав Божију радује томе да се у његово срце нада, сила и љубав населе и додао да благодат и сила Светог Духа силази на све оне који су отворили срца и душу.

Владика је нагласио да прије тога ваља живјети хришћански живот, узети крст свој и ићи за њим.

Саборни храм у Мостару је до темеља срушен 1992. године, миниран па запаљен и још увијек није у потпуности обновљен. Завршени су груби радови и ту се стало због недостатка средстава. Једини сигуран пут до завршетка јесте одзив и подршка свих нивоа власти у БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар