Из штампе изашао 41. број „Глас Холмије“

ИЗ БЕРАНА УРЕДНИК КИКОВИЋ ПОРУЧИО: “Многи ствараоци ван граница Васојевићке области су подржали “Глас Холмије“, као израз могућности културних прилика, тако што га читају, сарађују са часописом, критикују, али и похвале!
Из штампе је изашао 41.број часописа за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране.
Како нам је саопштио Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа “Глас Хопмије“ из Берана. Од јуна мјесеца 2012 године излази часопис за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму , чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране, прије неколико дана доживио је и свој 41 број.
Ми у редакцији смо ових дана резимирајући вријеме и учинак овог часописа закључили да је циљ његовог оснивања постигнут, што потврђују и многи познаваоци писане ријечи. Оно што смо на почетку истакли да „…У временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, окупљена око Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“ одлучила је да покрене часопис „Глас Холмије“, како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове препознавали у цивилизованом свијету. Од оснивања часописа изашло је 41 број, чијим посредтвом су наши бројни читаоци ширег региона обогаћени историјатом Васојевића и осталим дешавањима тог и околног простора. Познато је да се некада област око „свете“ васојевићке планине Ком, гдје живи највеће српско племе, називала Холмија, што нас је и опредијелило да наш часопис штампамо под тим именом“.
Учинили су то, каже Киковић, убијеђени да је управо Ком, тај див међу планинама, давао горштачку и интелектуалну снагу српском народу овога краја, потребну да би се опстало на овим просторима и одољело бројним ударима различитих завојевача, који су настојали да поробе поносно Васово племе и избришу га са мапе живих. Тим прије, јер је Холмији као држави, односно кнежевини ударио темеље и један од најобразованијих Васојевића кнез Никола Милошевић Васојевић, познат као Никола Конзул, кога је 30. маја 1844. године насилна смрт претекла да своју замисао спроведе у дјело. Ове године смо одржали свечаности у част Николе Васојевића Доњем Загарачу и у Даниловграду, поводом 175.годишњице од његове смрти .
„Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на „светим водама“ Лима. Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер „глас народа је Божји глас“, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким вренемима тако нешто и подарио нудимо читаоцима „Глас Холмије“ или боље речено „Глас истине“, у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике.
Његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, историчар и хроничар Васојевића , резимирајући вријеме и учинак овог часописа, истакао је да је циљ његовог оснивања постигнут, што потврђују и многи познаваоци писане ријечи.
„Овај број, као и предходних четрдесет, јесте подсјетник на прошла времена, али доноси и најновије вијести из области стваралаштва, које нијесу за један дан, које трају и које ће трајати, које се, дакле, прикључују традиционалним вриједностима српског народа“, казао је Киковић.
Он је истакао да часопис потире сваку сумњу у васојевићки сепаратизам, на шта би упућивало историјски предложак – идеја Николе Васојевића Милошевића да, на простору Васојевића, створи државу, коју је назвао Холмија, што би могло да значи: Брђанска земља, већ само хоће да Срби у Васојевићима, и ма гдје у Црној Гори, буду равноправни са онима грађанима Црне Горе који се не изјашњавају као Срби јер, према његовим ријечима, Србима из Васојевића Црна Гора је отаџбина.
„У сваком случају, ово је лијеп и користан, а не само добронамјеран, израз културне иницијативе, која је већ за четрдесет бројева допријенила да се за простор Васојевића више сазна и у овим временима поремећених вриједности“, каже главни уредник часописа „Глас Холмије“.
Он наглашава и то да треба тежити најбољем, да би се постигло нешто приближно томе чему тежимо, а да би нешто било свјетско, мора прво да буде локално, да се избори за свој идентитет у своме мјесту, а затим да се клеше у конкуренцији на ширем простору.
„Многи ствараоци ван граница Васојевићке области су подржали “Глас Холмије“, као израз могућности културних прилика, тако што га читају, сарађују са часописом, критикују, али и похвале – не треба да будемо као они који сто година стрепе, да се неко њихов не истакне. Тако, уз добру вољу коју су показали они који су се окупили око часописа, и уз општу подршку, надам се да је часопис са четрдесет један број и осам година постојања издигао се до оног нивоа кад ће поједини његови прилози бити и једна од ‘понуда на шведском столу’ културе која се ствара на српском језику, а ако нам се то деси, бићемо и једна од ‘понуда’ које прихвата културно човјечанство“, оцјењује Киковић и додаје да је велика зграда наше духовности и културе, дубоки су наши коријени, тако да редакција држи критеријума и правца којим се упутила и неће да подлегне осредњим вриједностима.
„Глас Холмије је часопис који је наше узвишење, брдо, вис, острво, у нашој култури, што назив Холмија и значи. Он то мора да буде, ако знамо из које основе израста, кад се само сјетимо ко је све и како је неимарио у области српске културе“, истакао је главни и одговорни уредник Горан Киковић.
ИЗ САДРЖАЈА ВАМ НУДИМО:
РИЈЕЧ УРЕДНИКА
Горан Киковић-ИМАЈУ ЛИ СРБИ ДАНАС ПРАВА У ЦРНОЈ ГОРИ
ИНТЕРВЈУ Горан Киковић са др Иваном Фуртулом
ПОГЛЕДИ
Зоран Вулевић – ПРАВДА – ПРОГНАНИ ПОЈАМ (други дио)
ПОВОДИ В.Вукчевић- ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО СИМОНА ВУКЧЕВИЋА ПРЕМА МАРКУ МИЉАНОВУ
Шћепан Алексић-КАКО СУ ХЕРЦЕГОВЦИ ДОБИЈАЛИ СМИЈЕШНА ПРЕЗИМЕНА
Милутин Осмајлић-ЦРКВЕНО УЈЕДИЊЕЊЕ И МИТРОПОЛИТ МИТРОФАН БАН
Горан Киковић-РУГОВО И ЊЕГОВО СРПСКО ПОРИЈЕКЛО
Давид Лалић-ОД КИСТАЊА ДО КОЧЕВСКОГ РОГА
Горан Лутовац,Момчило Чубровић- АКАДЕМИК МИЛИСАВ ЛУТОВАЦ И БАРЈАКТАР ЂОКО МУРАТОВ ИЗ ЛУТОВА
ПУТЕВИМА НАШЕ ПРОШЛОСТИ
Радомир П. Губеринић – КНЕЗ НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ
ЈУБИЛЕЈИ
Бранислав Оташевић-ВАСОЈЕВИЋИ ЈЕДИНИ У ЦРНОЈ ГОРИ ОБНОВИЛИ СПОМЕНИК АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ
НАШЕ УМНЕ ГЛАВЕ
Зоран Зечевић-ИГУМАН ЈОСИФ ЛЕКИЋ
КЊИЖЕВНОСТ
Мр Радивоје. Д. Лабовић – КНЕЖЕВИНА ХОЛМИЈА
ПРИЧЕ ГЛАСА ХОЛМИЈЕ
Вулко Шћекић-КРСТОВЕ КОЛИЈЕВКА
Драгомир Ћулафић-ЗИМА
СУСРЕТ СА ПЈЕСНИКОМ
Вито Николић-И ОПЕТ ЈЕСЕН
Милан Мане Цимбаљевић-БРАЋА ДРУГОВИ
Жарко Бојић-РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА ПУНИШИ РАЧИЋУ
Радосава Милатовић Ћулафић-СЈЕЋАЊЕ НА БРАНКУ ЂУКИЋ
Благоје Баковић-ПОЉУБАЦ
Радоје Мишковић-ЖИТЊЕ ЊИВЕ
Давид Лалић-СМРТ ДУЖА ОД ЖИВОТА
Радомир Стојановић-ХРАМ ОД СНОВА
Дарко Јововић-ПИСМО МАЈЦИ РУСИЈИ
Рајко Палибрк –ЈУТРО НА КОРИТИМА
Драгиша Ђуришић-ВАСОЈЕВКА
НОВЕ КЊИГЕ
Дамјан Ћулафић-ИНТЕЛЕКТУАЛНИ РАКУСИ ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈЕ
ИЗ УГЛА КРИТИЧАРА
Проф.др Славољуб Ђукић о књизи проф.др Марка Кнежевића
НАШЕ СВЕТИЊЕ
Епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије-ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ У ИСТОРИЈИ И КУЛТУРИ
ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ИЗМЕЂУ ДВА БРОЈА
Новак Вујачић-ЧАКОР НИЈЕ ПРИВАТНО ИМАЊЕ ПРЕМИЈЕРА МАРКОВИЋА ВЕЋ ВИШЕВЈЕКОВНИ ПОСЈЕД СРПСКОГ НАРОДА ПОЛИМЉА Душан Поповић- БАР ЈЕДНА УЛИЦА У БЕРАНАМА ДА НОСИ НАЗИВ НЕКОГ СРПСКОГ ЈУНАКА Горан Киковић- НА НОЖИЦИ ЦРКВЕНО- НАРОДНИМ САБОРОМ ПРОСЛАВЉЕНА ЗАВЈЕТНА СЛАВА ВАСОЈЕВИЋА
Давид Лалић- ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ИНФОМБИРО У ЦРНОЈ ГОРИ Михаило Перовић-МАНИФЕСТАЦИЈА “МОЈА ЋИРИЛИЦА“ОДРЖАНА У БЕРАНАМА
Вујадин Добрашиновић-У БЕРАНАМА ОДРЖАН 43.ФЕСТИВАЛ СРПСКИХ ГУСЛАРА Новак Вујачић-ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МУРИНСКО ПОЛИМЉЕ Н.Јанковић-ТРИСТА КУБУРОВИЋА ЧУВА ЧАСНО ИМЕ Миличко Трифуновћ-ОДРЖАН ПОМЕН ПРОТИ ЈОСИФУ БОЈОВИЋУ
Бранислав Оташевић- У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАНА КЊИГА НАЛИЧЈЕ ТИШИНЕ РАДОМИРА СТОЈАНОВИЋА
Давид Лалић –ПОСЈЕТА СПОМЕНИКУ РУСКИМ ВОЈНИЦИМА
Миличко Трифуновић-“ДА РУСКЕ ПОМОЋИ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕБИ“
Мило Јоле Цикић Шљакић- СПОМЕНИЦИ НА ПОЛИЦИ
Бранислав Оташевић-КИКОВИЋУ ОРДЕН СРПСКИ ВИТЕЗ
Веселин Џелетовић-ПРОМОЦИЈА “ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ И КЊИГА ГОРАНА КИКОВИЋА “РУСИЈА И ЦРНА ГОРА КРОЗ ВЈЕКОВЕ “ НА 64. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ
ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НАШЕГ КРАЈА Милутин Осмајлић-ЉУБИЦА ПОПОВИЋ ХЕРОИНА ИЗ ЛУШЦА
Зоран Зечевић –МИЛИЋ БОЈИЧИЋ КОМСКИ ТРАГОМ ЗАВИЧАЈНЕ ТОПОНИМИЈЕ Ратко Делетић – БЈЕЛИНЕ ЗЕЛЕТИНА СЈЕЋАЊА Горан Киковић – МИЛОРАД МАНИЋ Катарина Крстић Тадић – МИЛАН ПЕРОВИЋ ИСТРАЖИВАЊА
Мр Павле Џелетовић-САРАДЊА КАЧАКА И ВМРО-а
Иван Миладиновић-ОД АЗЕМА БЕЈТЕ ДО АДЕМА ЈАШАРИЈА
Горан Киковић- ЗАШТО ВЛАСТ НИЈЕ ОСУДИЛАГЕНОЦИД У ВЕЛИЦИ С
Војкан Вук Трифуновић -ПОРИЈЕКЛО ТРИФУНОВИЋА СА ПОЛИЦЕ Горан Киковић- -ДОБИТНИЦИ ЗЛАТНЕ ОБИЛИЋА МЕДАЉЕ
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ Горан Киковић у разговору са грађанима Чајнича , Максимом Војводићем и Синишом Петрићем
ПРЕДСТАВЉАМО Горан Киковић -ЛУКА РАДОЈЕВИЋ
Нема коментара

Напишите коментар