Изборна скупштина београдске организације Савеза резервних војних старјешина

Нови предсједник пуковник Радојко Лојаничић

На дан када је војвода Степа Степановић основао организацију резервних стрешина Војске Србије у Кумодражу је 15. септембра 1919. године у просторији која је дио Музеја Степа Степановић одржана изборна скупштина на којој је за предсједника умесјто Пере Живановића изабран пуковник у пензији Радојко Лојаничић. На скупштини су били присутни представници седам од 10 организација, односно 21 делегат што је уз девет одсутних било довољно за кворум. Истакнуто је да су организације РВС нестраначка организација основана са циљем остваривања права њихових чланова, његовања војничке традиције и обучавања и оспособљавања.

-Након што је обављено разговори са више кандидата за предсједника одлучено је да се изабере онај који ће дати допринос у научно-стручном и развојном смислу. Управни одбор је предложио, а скупштина изабрала акламацијом члана ОО Вождовац пуковника у пензији Радојко Лојаничић за предсједника Савеза резервних старешина. Лојаничић је завршио Командно штабну школу и Школу националне одбране а у Војсци Србије је радио од 1987. до 2007. године.

-Ово је једна врло импозантна биографија и чини нам част да можемо да преложимо за предсједника, рекао је досадашњи потпредсједник Зоран Јовановић који је водио скупштину . За новог потпредсједника је изабрана Јасмина Стубић, мајор у резерви која је запослена у Директорату полиције на пословима безбедности.

Потпуковник Станојевић из Команде за обуке изразио је подршку и обећао да ће код новог начелника Генералштаба ВС лично ургирати да се подржи.

– Дајте нам што више инцијатива ту смо да помогнемо, рекао је Станојевић. Он је изразио спремност да се већ сада почне са припремама да резервисти у мају слиједеће године оду на вежбу бојевог гађање на полигону Криволак.

Учесници скупштине су положили цвијеће на споменик Степи Степанповићу, а Видоје Голубовић је одржао бесједу о биографији и подвизима Војводе Степе.

-Степа је постао војвода послије битке на Церу. Његово командовање се проучава на свим војним академијама. Мало је познато да је Степа наредио да се Милунка Савић прими као добровољац у српску војску. Када је кренула голгота Степа је основао јединицу гуслара који су дизали морал и носили славу до Крфа. Степа је захтјевао да се у спаваоне поставе кандила, а инсистирао је да се цркве шатори.То је јединствен пример његовања вјере. Наша дјеца где год били и шта год радили треба да се сјећају и да знају да припадају славном војничком народу , истакао је Голубовић.

Драган Дивјак је говорио о значају организације резервних војних старешина. Чланови организације били су и предсједник Владе Никола Пашић и седам министара.

-Они су били носиоци знања и вештина. Данас имамо велики број младих, школованих, способних здравих, вријдних људи који траже помоћ како би им била испуњена амбиција да стекну знања потребна за командовање, рекао је Дивјак.

Учесницима скупштине београдске организације Савеза резервних војних старјешина КУД Степа Степановић из Кумодража одржао је концерт у локалном дому културе који је почео нотама Марша на Дрину.

Д.Башовић

Нема коментара

Напишите коментар