Изложба Сава Мркаљ – два вијека дуга и у Старој Пазови

У оквиру Бећарац феста, међународног такмичење у Бећарцу одржаног  5. октобра по други пут у Културном центру у Старој Пазови посјетиоцима је представљена и изложба посвећена реформатору ћирилице Сави Мркаљу. Изложба носи назив Сава Мркаљ – два вијека дуга.

Изложба је отворена први пут у августу 2018. у Клубу Тесла у Београду.

Организатори изложбе су ЗУ Крајишника из Старе Пазове и Културна заједница Крајине из Београда и Крајишници из Чикага на челу са Светозаром Данчуо.

На отварању изложбе су говорили представник организатора, Удружења Крајишника, Светозар Кличковић , предсједник Скупштине Вукове задужбине др Миодраг Матицки, професорка српског језика у Гимназији Бранко Радичевић у Старој Пазови Дијана Влаинић. Песме Саве Мркаља на отварању изложбе говорила је професорка Економске школе Гордана Вујановић, а глумац Милан Мића Дудић говорио је поему о страдању Крајишника Ријеку је нашу требало понијети Николе Корице, док су свечаност музичким програмом увелиличали чланови музичке групе старопазовачке гимназије.

Велику част, како сама каже да отвори изложбу имала је Дијана Влаинић. Њен отац и преци су из Сјеничака (Кордун) гдје је рођен и Сава Мркаљ.

Након Кордунашице Дијане Влаинић о Сави Мркаљу је говорио др Миодраг Матицки.

– Сава Мркаљ се школовао у Карловцу, Плашком, Загребу , у Пешти филозофију и математику је  студирао. Знао је њемачки, латински, француски, а познавао грчки и хебрејски језик, душевно је оболео и умро у Бечу у Лазарету 1833. Посјећивао га је Вук Караџић у Лазарету и њему је оставио свеску и оригинал пјесме и препјеве. Штампао је у Будиму 1810. године филозофско филолошку расправу Сало дебелог јера либо азбукпротрес. У тој књизи је реформисао српску азбуку полазећи од начела “пиши као што говориш” – рекао је Матицки.

У дјелу „Сало дебелог јера либо Азбукорпотрес“ која је штампана 1810. године у Будиму старословенску ћирилицу која је имала 46 знакова свео је на 29 слова од којих је 25 у употреби у даншњој српској азбуци.

– Теодор Павловић је писао за Мркаља да је био један од најученијих Србаља, доктор филозофије, искусан астроном и математик.

Наком изложбе услиједио је Бећарац фест.  Изложба је била постављена до 10. октобра.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар