Изузетно тежак положај српских повратника у Федерацији БиХ

Положај српских повратника у Федерацији БиХ /ФБиХ/ је изузетно тежак, оцијенили су на данашњем састанку у Бањалуци вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац и предсједник Савеза српских удружења „Завичај“ Бране Пећанац.

Штрбац је рекао да, имајући у виду веома тешку ситуацију Срба у ФБиХ, као и то да надлежна федерална министарства мало улажу у средине са већинским српским повратничким становништвом, Влада Републике Српске и Секретаријат дају значајан допринос за помоћ овој популацији, те поручио да подршка и у наредном периоду неће изостати.

Он је подсјетио да је захваљујући буџетским средствима Владе Републике Српске, у протеклих неколико година, за српске повратнике на подручју ФБиХ, издвојено око пет милиона КМ, саопштено је из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Штрбац је рекао да је из ових средства реализован велики број пројеката, почевши од изградње стамбених јединица, помоћи појединцима за покретање и развој пројеката одрживог повратка, финансиран је већи број инстраструктурних пројеката, грађени су путеви и пружана је помоћ српским православним црквеним општинама које дјелују на простору ФБиХ за обнову вјерских објеката.

Он је навео да је велики број Срба, тачније 538 породица, захваљујући Влади Српске и Секретаријата, заступљен у заједничким пројектима – Пројекат реконструкције стамбеног фонда САФ и Регионални програм стамбеног збрињавања.Штрбац је рекао да ће ове године за повратак Срба у ФБиХ из буџета бити издвојено око 1.100.000 КМ, те поновио да ће и у наредном периоду наставити са подршком Србима у Федерацији БиХ.

Пећанац је истакао да је повратак у ФБиХ доживио крах, те да су Срби препуштени сами себи, без икаквих права и помоћи од федералне Владе.

„Сама чињеница да је прије рата у ФБиХ живјело више од пола милиона Срба, а да их данас има око 50.000, јасно показује да су Срби у овом ентитету сведени на ниво статистичке грешке“, наводи Пећанац.

Он је напоменуо да и оно мало Срба што се вратило живи тешко, без основних услова за живот, струје, воде, путева и запослења, те да се и након више од 20 година у повратку Срба у ФБиХ ништа није промијенило.

Пећанац каже да у већини кантона Срби нису конститутиван народ, а српска дјеца и даље не изучавају српски језик.

Он додаје да ће Савез српских удружења „Завичај“, у чији рад је укључено више од 30 удружења, урадити све да се побољша положај српских повратника у ФБиХ, а с циљем опстанка Срба на простору ФБиХ.

Пећанац је изразио захвалност Секретаријату и Влади Републике Српске на помоћи коју пружају Србима у ФБиХ.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар