АКТУЕЛНО:

Јањани из Будисаве обиљежили славу

Мјесни одбор Јањана из Будисаве код Новог Сада, који је саставни дио Завичајног удружења Јањана (ЗУЈ), наставља оно што су њихови преци започели. Наставили су са саборовањем под окриљем цркве и смотром народног и културног стваралаштва. Јањани окупљањима враћају мали дуг завичају, јер као што је давних дана неко рекао “Сви смо ми дужни завичају“. Мјесни одбор је 11. септембра 2022. године обиљежио своју славу Усековање главе Светог Јована Крститеља. Тог дана на бини је био изложен дио експоната са мотивима из Јања, односно музеј, који је у приватном поседу Миловац Чеде из Будисаве. Програм је уљепшао наступ КУД “Младост Будисава“, а игре је изводила фолклорна група под вођством Драгане Карвак.

Јањани из Будисаве поносни су на свој Јањ и учествују у свим активностима које се одржавају у Војводини и Јању. Такође, Мјесни одбор Јањана из Будисаве има конкретну сарадњу са свим организацијама и удружењима у Будисави. У том смислу, Мјесни одбор из Будисаве учествује у разним манифестацијама од којих су најзначајније: одлазак на Јањски сабор и Јањски вишебој, прослава крсне славе удружења Светог Стефана Мироточивог у Футогу, узимање учешћа у Сабору Јањана у Војводини у Футогу, учествовање у организацији Меморијалног турнира Душан Миловац Сако, као и учествовање на традиционалном турниру у малом фудбалу у Будисави.

Као што је већини познато, Јањ у општини Шипово, Република Српска, једна је од најлепших висоравни на Балкану. Простире се између општина Јајце, Доњи Вакуф, Купрес и Гламоч. То је највећа област у Босни и Херцеговини у којој живи 100% српско становништво. Први записи о Јању датирају из 1758. године и забиљежено је да је тада у Јању живело око 2.000 људи. Пред Други свјетски рат у 18 села у Јању живјело је око 10.000 становника. Послије рата, долази до великих миграција, када је један дио становништва у пројекту колонизације одселио највише у Војводину. Јањ је богат природним љепотама, историјским и културним знаменитостима, а по везу и богатству мотива и орнамената позната је јањска народна ношња. Јањане карактерише велика посвећеност цркви и православној вери. Значајан је култ кошења траве и добрих косаца.

                                                                                                Новинар Српског кола

                                                                                                Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар